Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Ook zorgen in Kerkdriel over aandachtsproblemen bij kinderen

Geschreven: 29-03-2024
Ook zorgen in Kerkdriel over aandachtsproblemen bij kinderen

KERKDRIEL - Leerkrachten in Gelderland maken zich steeds meer zorgen over de groeiende aandachtsproblemen bij jongeren. Met jongeren die gemiddeld meer dan 5,5 uur per dag online zijn, zien zij de negatieve impact hiervan op het concentratievermogen van kinderen ook steeds vaker in de klas.

Het recente verbod op het gebruik van mobiele telefoons op middelbare scholen, dat sinds 1 januari van kracht is en binnenkort ook op basisscholen zal gelden, wordt gezien als een deel van de oplossing. Het gebruik van laptops voor gaming en sociale media blijft een uitdaging. Steeds meer scholen zijn dan ook op zoek naar manieren om hiermee om te gaan.

Onderzoek
Studenten van de Radboud Universiteit hebben onderzocht hoe leerkrachten deze uitdagingen aanpakken. Ze ontdekten dat sociale media en de overvloed aan informatie ervoor zorgen dat leerlingen moeite hebben om hun focus te behouden. Daarnaast gebruiken scholen steeds vaker online lesmateriaal, wat nog meer afleiding met zich meebrengt omdat in veel gevallen alles op het internet beschikbaar is. Het feit dat het brein van kinderen nog in ontwikkeling is, maakt het extra moeilijk voor hen om zich te concentreren te midden van deze afleiding.

Meekijken
Om leerlingen te monitoren, maken sommige scholen gebruik van meekijk-software, waarmee leerkrachten kunnen zien wat de kinderen op hun computers doen. Hoewel effectief, vergt dit ook constante aandacht. Een leerkracht die deelnam aan het Radboud onderzoek legde uit: "We gebruiken al meekijk-software, maar we kunnen niet de hele tijd meekijken. Een groot deel ontgaat ons dus. We kunnen niet constant achter het scherm van elke leerling zitten om te controleren of ze wel doen wat ze moeten doen."

Flexibel
Basisschool Mgr Zwijsen aan de Ipperakkeren in Kerkdriel, geeft de voorkeur aan een flexibele internetfilter. Een oplossing die je bij steeds meer scholen ziet. Uit het onderzoek blijkt dat dit meer rust biedt, aangezien leerkrachten niet langer elke leerling individueel hoeven te monitoren. De school merkt op dat dit resulteert in minder conflicten en dat ze de kinderen zo beter kunnen beschermen tegen ongeschikte inhoud, wat de schoolomgeving veiliger en productiever maakt. De leerkracht bepaalt immers waar de leerlingen op dat moment bij kunnen.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Kerkdriel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Financiële impuls voor VDMA en Stads-hart Woensel

EINDHOVEN - De ontwikkeling van VDMA en van Stads-hart Woensel krijgen een subsidie van het Rijk via de Woningbouwimpuls. Voor de ontwikkeling van het VDMA-terrein is 2 miljoen euro aangevraagd en voor Stads-hart Woensel 12,5 miljoen euro. Bij VDMA gaat het om 613 woningen, bij Stads-hart Woensel...

Q-koorts in Brakel vastgesteld

BRAKEL - Demissionair minister Piet Adema liet donderdag (25-4) de Tweede Kamer weten dat op een melkschapenbedrijf in Brakel Q-koorts is aangetroffen. Sinds 2016 is dit niet meer voorgekomen.

Adema schrijft in zijn brief dat de Q-koorts tijdens een standaardcontrole werd gevonden ...

Wethouder Wannet opent themajaar Gedrukt in Zutphen

ZUTPHEN - Wethouder cultuur en erfgoed Sjoerd Wannet gaf vandaag (donderdag 25 april) het startsein voor het themajaar 2024 ‘Gedrukt in Zutphen’. Dit deed hij in de Burgerzaal. Daar staat een van vier kleine presentaties die op verschillende plekken met afbeeldingen en objecten elk ee...