Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Meer woningen op het dak in Gelderland

Geschreven: 18-04-2024
Meer woningen op het dak in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de hoogte in bouwen. Ze gaat gemeenten en woningcorporaties helpen om 12.000 ‘optopwoningen’ te bouwen op daken van gebouwen. Door de bestaande woningvoorraad beter te benutten wil de provincie de bouw van betaalbare woningen in Gelderland versnellen.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: ‘De woningnood is hoog. Nieuwbouw alleen is niet genoeg om door de wooncrisis te komen. We moeten slimmer omgaan met de woningen die er al zijn door woningen te splitsen en meer woningen op het dak te bouwen’.

Woningsplitsen en Optoppen

Woningsplitsen, woningdelen en optoppen biedt veel kansen volgens adviesbureau STEC. Door verdiepingen toe te voegen aan bestaande gebouwen kunnen er in potentie 23.000 woningen worden bijgebouwd in Gelderland. Meer dan 20% van de 104.000 woningen die er moeten worden gebouwd tot 2030.

Sneller, goedkoper en minder ruimte

Nieuwbouw heeft het lastig door gestegen bouwkosten en een tekort aan bouwlocaties. ‘Het optoppen van woningen is sneller, goedkoper en neemt minder ruimte in beslag’, zegt  Vreugdenhil. ‘Met de bouw van 12.000 optopwoningen besparen we 300 ha aan bouwgrond en 1 mln ton aan grondstoffen’. Optopwoningen moeten er in 2 jaar staan.

Betaalbare (optop)woningen

Er is een mismatch op de woningmarkt. De meeste woningen die vrijkomen zijn gezinswoningen, terwijl dan de helft van de woningzoekenden alleenstaand is. Het voordeel van de optopwoningen is dat ze vaak kleiner en goedkoper zijn. ‘Dat is goed nieuws voor starters op de woningmarkt’, zegt Vreugdenhil. ‘Een nieuwbouwwoning is voor veel starters vaak al niet meer betaalbaar’.

Optopteam en Quickscan

De provincie zet een Optopteam in om gemeenten en woningcorporaties te helpen met het optoppen van woningen. Zij voeren een Quick Scan uit om de mogelijkheden voor optoppen in de gemeente in kaart te brengen. Het versnellingsteam woningbouw  anv de provincie helpt bij de uitvoering van de optopplannen.

1e (op)Toppers: Woonstede en Ede

Het komende jaar gaat de provincie 3 pilots uitvoeren met gemeenten en corporaties. Dirk Vreugenhil maakte vandaag de 1e (op)Toppers bekend: gemeente Ede en woningcorporatie Woonstede. Met het Optopteam voeren zij een quickscan uit en gaan ze 6 gebouwen optoppen met woningen. Het doel is dat de eerste woningen eind 2025 op het dak staan. De komende vijf jaar moet dit worden uitgebouwd tot 12.000 optopwoningen verspreid over Gelderland. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Deze Gelderse artiesten zie je op Mañana Mañana 2024

LAREN - Maak kennis met dé acts van dit moment live op het festival

Voor het derde jaar op rij slaat Poppunt Gelderland de handen ineen met Mañana Mañana, hét ontdekfestival van de Achterhoek. Samen laten zij festivalbezoekers kennismaken met de meest veelbel...

Gelderse Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie kijkt al ver vooruit

ARNHEM - Onlangs heeft het Gelders provinciebestuur de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie 2024-2027 vastgesteld. Daarmee wordt Gelderland beter bestand tegen het veranderende klimaat. Op die manier kunnen de gevolgen van hitte, droogte, wind- en wateroverlast worden verminderd.

Aan de s...

Start inspraakperiode Actieplan Geluid 2024-2028

ARNHEM - Het ontwerp-Actieplan geluid ligt ter inzage. Van 1 mei 2024 tot en met 11 juni 2024 kunnen belangstellenden het inzien en hier een mening over geven.

Nieuw in het ontwerp-Actieplan is dat er meer dan voorheen meegewogen wordt welke andere geluidbronnen er in de omgeving zijn, ...