Altena

Juist nu slim omgaan met water is wijs

0

REGIO  / ALTENA – Ook in het rivierengebied is het droog en deze week bovendien erg warm. Om te zorgen dat er water in de sloot blijft, vraagt Waterschap Rivierenland aan agrariërs om verstandig te beregenen, zodat aan de vraag kan blijven voldaan. Brabant Water roept de inwoners op ‘slim om te gaan met drinkwater.’

In Altena en de Bommelerwaard wordt water ingelaten vanuit de grote rivieren, vooral van de Maas en de Bergsche Maas. Hier zijn geen extra maatregelen nodig. Een tijdelijke pomp werd ingezet vanwege reparatie aan het inlaatgemaal Hedel, die inmiddels is afgerond.

Het Waterschap legt uit: ‘Dankzij de rivieren lukt het om vrijwel het hele rivierengebied van water te voorzien. Dat kost wel moeite als regen uitblijft. Het groeiseizoen, verdamping, begroeiing in sloten en de grote vraag naar water maken peilbeheer een uitdaging met veel maatwerk. Vanaf donderdag tot volgende week ligt de temperatuur op 30 graden en hoger. Daarom houden we hoge peilen aan.’

De vraag naar water zal richting het weekend toenemen. Wanneer agrariërs bewust beregenen, heeft het waterschap meer ruimte om voldoende water aan te blijven voeren. Daarom vraagt het waterschap aan agrariërs om verstandig en gedoseerd te beregenen. Bijvoorbeeld ’s nachts, als er minder verdamping is. Of in onderlinge afstemming. Het waterschap levert zo veel mogelijk maatwerk per gebied of teelt.

Drinkwater
Waterbedrijf Brabant Water vraagt inwoners slim om te gaan met drinkwater. ‘Het is warm in Brabant en we verbruiken veel drinkwater tegelijk nu. We vragen u daarom – juist deze hele warme dagen – slim om te gaan met water. Zo houden we samen de druk op het water goed.’
Doordat de vraag naar kraanwater bij warme temperaturen stijgt een aantal tips om het watergebruik op deze dagen te verminderen of beter te verspreiden over de dag. ‘Daarmee helpt u de kans op een lagere waterdruk te verminderen’. Daarom …

Stel het sproeien van de tuin even uit. Of gebruik een gieter voor de meest dorstige planten in uw tuin.
Nog regenwater in de regenton? U kunt het gebruiken voor de planten, maar ook voor het wassen van de ramen of de auto.
Daag elkaar uit: heel Brabant doucht minder lang.
Tip: Een koude douche verfrist deze hete dagen en laat u gegarandeerd korter douchen.
Draai een volle afwasmachine of vaatwasser overdag of ‘s nachts.
Vul een zwembadje met iets minder water voor evenveel waterpret. En zorg dat het schoon blijft, zodat u het langer kunt gebruiken. Gooit u het water uit een klein zwembadje zonder schoonmaakmiddelen weg? Denk dan ook aan de dorstige planten. 

Aldus Brabant Water.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena