Werkendam (regio)

Harde knallen boven Altena veroorzaakt door F-16’s

0

REGIO / HANK: Met name vanuit Hank, maar ook elders uit de regio, kwamen afgelopen dagen opmerkingen over ‘harde knallen’. Op social media vroegen sommige mensen zich bezorgd af wat dat wel niet kon wezen: ‘Me ruite liggen er bijna uit’. De ‘knallen’ blijken afkomstig van een F-16 die een controlevlucht uitvoerde. Deze werden donderdag en vrijdag (24-7) uitgevoerd vanaf Vliegbasis Volkel.

Deze controlevluchten volgen veelal na groot onderhoud. De knallen, sonic booms, worden tijdens zogeheten Functional Check Flights veroorzaakt. Gemiddeld zijn er één tot twee van deze FCF’s per maand.

Sonic boom
Tijdens dergelijke controlevluchten vliegen F-16’s soms sneller dan het geluid. Defensie legt uit: ‘De vlieger gaat door de geluidsbarrière omdat hij op dat moment supersoon vliegt: het toestel verplaatst zich sneller door de lucht dan geluid dat doet. De F-16 vliegt dan harder dan 330 meter per seconde of 1.200 kilometer per uur.’

Daarbij wordt dan de geluidsbarrière doorbroken. Defensie: ‘Dit gaat samen met een schokgolf. Dit is op korte afstand hoorbaar, vaak als twee knallen omdat de voor- en achterkant van het vliegtuig door de geluidsbarrière gaan. Door de doorgaans korte tijd tussen de twee knallen, wordt meestal maar één doffe dreun, de sonic boom gehoord.’

In het zuidelijke deel Nederland zijn gebieden waar tijdens een FCF supersoon gevlogen mag worden boven land. Dat gebeurt op grote hoogte. Een traject is Steenbergen-Tiel.

(archieffoto Defensie ter illustratie)

 

Bron: Werkendam.net

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten