Bommelerwaard

CDA Zaltbommel stelt schrifelijke vragen over wolf in de Bommelerwaard

0

Zaltbommel – Afgelopen weken zijn wij opgeschrikt door nieuws over tientallen doodgebeten schapen in deze omgeving. De modus operandi en waarnemingen maken het zeer aannemelijk dat dit veroorzaakt wordt door een wolf. In Beesd, Hedikhuizen, Geldermalsen, Heusden en Wijk en Aalburg zijn meldingen van vele dode en ernstig gewonde schapen.

De foto’s daarvan tonen een brute slachtpartij.  Inmiddels zijn er ook signalen over waarnemingen van een/deze wolf in de Bommelerwaard. In onze gemeente in iedere geval nabij de dorpen Aalst en Nederhemert. Dit baart ons grote zorgen. Schapen, veulens, geiten en andere kleine dieren van de (hobby-)boeren in onze gemeente zijn een makkelijke prooi voor dit roofdier. Ook klinkt er steeds luider de zorg over de mogelijke veiligheidsrisico’s voor kinderen, huisdieren en verkeer bij een ‘ontmoeting’ met een wolf.

Onze fractie deelt de zorgen van onze inwoners en agrarische ondernemers en daarom wordt het College verzocht de volgende schriftelijke vragen te beantwoorden:

1. Zijn er bij het college incidenten bekend die hebben plaatsgevonden in de    gemeente Zaltbommel die gerelateerd kunnen worden aan een wolf/wolven?  2. Welke mogelijkheden heeft de gemeente om preventieve maatregelen te nemen tegen wolven in Zaltbommel?
3. Is het college net als het CDA van mening dat onze omgeving niet passend is als leefgebied voor de wolf? Zo nee, waarom niet?
4. Is er financiële compensatie voor de eigenaren van gedode dieren en zo ja, waar kunnen zij terecht?
5. Welke gevaren lopen de inwoners van Zaltbommel mocht de wolf zich ook in onze gemeente vertonen?
6. Wat zijn de eventuele gevolgen voor de verkeersveiligheid en de gevaren voor de volksgezondheid?

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Bommelerwaard