Zaltbommel (regio)

Tijdelijke verruiming beleid huisvesting arbeidsmigranten door corona-crisis

0

Zaltbommel – Eén van de aantal maatregelen van de gemeente Zaltbommel voor ondernemers om de gevolgen van de Corona-crisis te verzachten is het tijdelijk verruimen van de regels het beleid ‘Huisvesting arbeidsmigranten gemeente Zaltbommel 2019’. “Deze tijdelijke versoepeling van de regels vermindert gezondheidsrisico’s en helpt tuinders in de grote arbeidsbehoefte tijdens de oogsttijd”, aldus wethouder Gijs van Leeuwen.

Hoewel de gemeenteraad het besluit op 23 april nam, paste de gemeente de verruiming vanaf april 2020 direct al toe vanwege de urgentie van de corona-crisis.

Ten eerste mag een werkgever een huisvestingsvoorziening op zijn terrein gebruiken voor het huisvesten van arbeidsmigranten die niet werken bij het bedrijf waar de voorziening staat, maar wel werken in de Bommelerwaard. Dit mag tot en met 31 oktober 2020. Ten tweede mag een werkgever een “permanente” huisvestingsvoorziening plaatsen op een locatie op zijn terrein die vanuit ruimtelijk oogpunt niet optimaal is. Dit mag tot en met 31 december 2020.

Door het tijdelijk mogelijk te maken dat werkgevers (veelal tuinders) arbeidsmigranten mogen inzetten die niet bij het eigen bedrijf, maar bij een ander bedrijf zijn gehuisvest, beoogt de gemeente het aantal verplaatsingen van personen te verminderen. Werkgevers hebben dan de mogelijkheid om gebruik te maken van de arbeidsmigranten die nog in ons land zijn.  Vanwege de corona-crisis gaan sommige arbeidsmigranten terug naar hun land van herkomst. Anderzijds is het soms ook weer lastiger om arbeidsmigranten voor de oogsttijd uit het buitenland over te laten komen. Daarnaast nemen met extra verplaatsingen van personen de gezondheidsrisico’s toe en is het van belang om het aantal verplaatsingen beperkt te houden. Ook mag een werkgever tijdelijk huisvesting plaatsen op een locatie op zijn terrein die vanuit ruimtelijk oogpunt niet optimaal is. De gemeente wil hiermee werkgevers flexibiliteit bieden om met de huidige situatie om te kunnen gaan.

Er moet altijd sprake zijn van een leefbare woonomgeving voor de arbeidsmigranten en een werkgever dient een vergunning aan te vragen.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten