AalburgAlmkerkWerkendam (regio)Woudrichem (regio)

Unieke mogelijkheden voor Landschap en landbouw in Altena

0

Altena – Arend Meijer, woordvoerder landbouw van D66 in de provinciale staten, Meeuwis Millenaar, deskundige op het gebied van de landbouwtransitie en Corne Nouws, agrarisch ondernemer zijn ingegaan op de uitnodiging van Progressief Altena om op de Campus in Almkerk met elkaar en de zaal in gesprek te gaan over landschap en landbouw. Een voorproefje.

Landbouw en Altena hebben al eeuwenlang een goede relatie. Van iedereen, van leraar tot ICT-er is steeds meer verwacht en dat geldt ook voor landbouwondernemers. Die intensivering zet de biodiversiteit onder druk. Daar moeten we iets aan doen, maar dat kan alleen als je het samen doet. Terwijl elders boeren zich alleen gelaten voelen, zoeken agrarisch ondernemers, natuurverenigingen en burgers in Altena elkaar nog steeds op.

Meeuwis Millenaar wil een lokale samenwerking op gang brengen: “Als je verder wilt, begint dat met overeenstemming over waar we nu staan. En dat is echt niet op nul. Met agrarisch natuurbeheer is al veel bereikt. Altena heeft vervolgens zowel technologisch, als in de ondernemende cultuur de potentie om nieuwe dilemma’s rondom stikstof en energietransitie op te kunnen lossen. Bestuurlijk heeft Altena een brede coalitie met brede steun in de raad. Dat geeft bijzondere mogelijkheden.”

Corné Nouws is toekomstbestendig agrarisch ondernemer in Aalburg. Dat betekent dat hij de investeringen van natuurinclusieve landbouw al draagt met nieuwe inkomstenbronnen en besparingsmogelijkheden. Hij ziet en zoekt regelruimte voor collega’s: “Ondernemen is een spel van geven en nemen en bij het spel horen spelregels. Als de spelregels moeten veranderen is dat ook weer geven en nemen. Je komt met generieke normen niet tot het beste resultaat. We zullen de nieuwe spelregels anders moeten inrichten, met ruimte voor gebiedsgerichte aanpak. Ik zie bijvoorbeeld kansen op het gebied van herbestemming van bedrijfspanden en kleinschalige windenergie. Er is met maatwerk vanuit dialoog veel meer mogelijk.”

Arend Meijer: “De landbouwtransitie is een ingewikkelde transitie, want het is een keten vol van afhankelijkheden tussen ondernemers, omgeving en consumenten. De provincie ondersteunt de verandering met subsidies en financieringsmogelijkheden. Provinciaal is het debat gepolariseerd en dat remt de verandering. Ik kom vertellen over wat ik belangrijk vind, maar vooral ook luisteren hoe we Altena kunnen faciliteren om deze transitie te realiseren. Want als er één gebied is, waar die potentie er is, dan is het Altena. Altena heeft qua cultuur, kennis, netwerk en ondernemerschap unieke mogelijkheden.”

Welke rol kun jij vervullen om de uitdagingen het hoofd te bieden? Iedereen is welkom en kan zich aanmelden via de facebook pagina of met een mail naar info@progressiefaltena.nl. De avond vind plaats op 20 februari op de Campus in Almkerk, het inspirerende innovatiecentrum voor natuur inclusieve landbouw.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Aalburg