AltenaVideoreportages

Warm welkom voor burgemeester Lichtenberg: ‘Egbert, fijn dat je er bent!’

0

ALTENA – Maandagavond (9-12) werd de nieuwe burgemeester van Altena officieel geïnstalleerd. Egbert Lichtenberg (52) is daarmee de eerste kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Altena. De beëdiging werd gedaan door Commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Altena is unaniem blij met zijn nieuwe burgemeester. Het welkom op het gemeentehuis, alsook eerder in Giessen, bleek een “warm bad”. 

De publieke belangstelling tijdens de speciale raadsvergadering was groot. Lichtenberg liet zich vergezelen door zijn vrouw Nienke, zijn kinderen Danique en Vianne, zijn ouders en schoonmoeder en andere familie. De griffier Hans Peet las, onder agendapunt 2, het Koninklijke besluit voor aangaande de benoeming. Aansluitend sprak de Commissaris Van de Donk. Hij noemde het ambt van de burgemeester van Altena ‘niet zomaar een baan. Je krijgt een ambtsketen en je belooft nogal wat. Het is een koninklijke benoeming, waarbij het gaat om leiderschap met een roeping en een missie.’

Van de Donk vervolgde: ‘Het wordt hard werken. Het gaat om het samenspel met de burgers en de gemeenschappen. Daar doen we het allemaal voor. Lastige en ingewikkelde dossiers vragen onze aandacht. Dossiers die onze samenleving soms ernstig verdelen. Er is veel werk te doen. We moeten debatten rustig en waardig  organiseren. De belangen die op het spel staan, zijn groot. Er moeten besluiten genomen worden die gedragen moeten worden en toekomstgericht dienen te zijn. De burgemeester moet weten hoe die besluiten in de gemeenschap voelen. Er mag verwacht worden dat de burgemeester tussen de mensen staat. Empatisch en invoelend. Maar dat alles is je toevertrouwd.’

Intermezzo
Aansluitend werd de eerste burger van Altena beëdigd. (Eerste foto boven). Theo Meijboom sprak vervolgens de kersverse burgemeester toe in een reeks lofuitingen en positiviteit. Philip de Haan proefde de nieren van Lichtenberg en onderzocht op ludieke wijze ‘wat voor vlees Altena in de kuip heeft.’ Lichtenberg bleek een liefhebber van bitterballen. Wijnand van der Hoeven zong de burgemeester toe: ‘You never walk alone’. Loco-burgemeester Matthijs van Oosten zette de positieve toon voort: Altena is blij met zijn burgemeester en de verwachtingen zijn erg hoog. ‘Egbert, blij dat je er bent.’ De Jongerenraad sloot het koor van sprekers af. Aansluitend werd de ‘meest duurzame’ ambtsketen overhandigd door oud-waarnemend burgemeestet Marcel Fränzel: ‘Bewaar hem goed, koester hem.’

Prachtig sierraad
Egbert Lichtenberg sprak tot slot de gemeenteraad en andere aanwezigen toe: ‘Dankbaar sta ik hier. Ik zie uit naar de samenwerking met u allen. In de nieuwe gemeente Altena komen de rode draden uit mijn leven bij elkaar gezien mijn achtergrond, mijn werk en mijn wensen. Het ondernemende karakter van Brabant sluit naadloos aan bij de nuchterheid van Holland. De eigenheid van de 21 kernen wil ik koesteren. We zoeken naar vormen waar we dicht bij de gemeenschap blijven staan. Ik herken mij in de veelzijdigheid van de kernen. Ik beschouw ze als parel aan een ketting, samen een prachtig sierraad. We werken aan een programma van verdere kennismaking. Ik hoop dat u mij leert kennen als iemand die tussen de mensen staat.’ Lichtenberg liet weten komende zomer in Sleeuwijk te zullen gaan wonen in hun aldaar aangekochte woning.

Na afloop van de raadsvergadering was er gelegenheid de nieuwe burgemeester de hand te drukken. Een moment waar velen gebruik van maakten.

Feestprogramma
Maandagmiddag in Giessen was er in het Brabantse Land een programma waarin 21 inwoners uit de 21 kernen van Altena de nieuwe burgemeester enthousiast vertelden wat er zo leuk is aan hun dorp. De bijdragen varieerden van zang, muziek tot vertelde verhalen en cadeau’s. Zo presenteerde Sovak uit Sleeuwijk zich bijvoorbeeld met ‘een schitterend schilderij’. ‘Het was een mooie kennismaking met Altena en haar inwoners’, meldde de gemeente Altena.

Tekst: Cor Spek, Altena.Net
Video: OKE TM

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena