AltenaBommelerwaard

Piet blijft zwart in de regio!

0

ALTENA / BOMMELERWAARD – A.s. zaterdag is weer de grote intocht van Sinterklaas. Met de komst van de goedheiligman naar ons koude kikkerlandje, komt ook direct de vraag op rond de zwarte pieten discussie. Want welke pieten neemt onze Sint mee dit jaar? OKE Media deed een belronde langs de oranjeverenigingen in de gemeente Altena, Maasdriel en Zaltbommel en kwam tot de conclusie dat zwarte piet in de regio zwart blijft.

Landelijk is er al jaren veel te doen rond de kleur van Piet. Enkele partijen vinden dat Zwarte Piet racistisch zou zijn en zou verwijzen naar de tijd van de slavernij. Het tegengeluid wordt steeds harder gevoerd en de toon van de discussie wordt ook steeds extremer. Protesten, bedreigingen en arrestaties lijken zich steeds meer in te mengen met de intochten van de goedheiligman.

De redactie van OKE Media deed een belronde langs de meeste oranjeverenigingen in de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel en Altena. De conclusie uit de belronde is dat zwarte Piet “zwart” blijft in onze regio. Alle oranjeverenigingen geven aan dat de kleur van piet binnen die kern nog nooit een discussie is geweest. Kim van Wijk reageert namens de organisatie van de intocht in Genderen bijvoorbeeld:”Bij ons is Piet zwart en dat zal hij blijven ook.” In Altena kleurt vooral een pro-zwarte-piet geluid. Zo stelt een organisatie van een oranjevereniging:”Wij hebben duidelijke afspraken hierover gemaakt. Als de pieten niet zwart zijn, komt Sinterklaas niet!”. In de regio vindt men de discussie maar een “poppenkast” en moet de kindertraditie verder in ere gelaten worden. Ook op Facebook reageert men met vooral een Pro-Zwarte-Piet geluid. Zo reageert Jaap Budding:”Als het aan de Oranjeverenigingen ligt wordt het een oranje of rood-wit-blauwe Piet. Maar hou hem maar lekker zwart.”. Onder alle reacties is er slechts 1 persoon die wel voor een verandering van Zwarte Piet is. “Laat ze gewoon de lijn van het Sinterklaasjournaal volgen en geen verwarring voor de kinderen veroorzaken. Al zal het lastig worden ze hier met de trein te laten komen…”, zo stelt Bas van der Wiel uit Woudrichem. Ad Vos verteld namens de organisatie van de intocht in Wijk en Aalburg aan onze redactie dat men jaarlijks speculaas verkoopt om mede op die manier de intocht te kunnen financieren. “Tegenwoordig krijgt men vanuit inwoners wel de vraag of de Pieten tijdens de intocht “zwart” blijven, anders weigeren de inwoners speculaas te kopen.”, zo stelt Ad Vos. Ook in Zuilichem is het geen kwestie van roetveegpiet of zwarte piet. De organisatie van de intocht in Zuilichem stelt in een reactie:”Als zwarte Piet niet meer mag, stoppen wij met de organisatie van de intocht in Zuilichem”, zo stelt organisator Erik van Dalen.

Basisscholen volgen landelijke trend
Waar de oranjeverenigingen in onze regio vast blijven houden aan de traditionele zwarte pieten, zien we wel een verandering bij de basisscholen. Zo verschijnen er op steeds meer basisscholen in Altena roetveegpieten. Hiermee volgen zij dus eerder de landelijke trend. Basisscholen volgen eerder de landelijke trend om het verschil met wat de kinderen op tv zien zo veel mogelijk te verkleinen. Toch stappen zeker niet alle basisscholen over op “roetveegpieten”.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena