AltenaVideoreportages

Veel boeren uit Altena bij extra stikstof debat in Provinciehuis!

0


REGIO – Honderden boeren zijn vrijdagochtend met de auto of per trekker naar het provinciehuis vertrokken om het extra debat over de aanpak van stikstof bij te wonen. Onder de boeren waren ook veel boeren uit Altena vertegenwoordigd. Zij hopen de Brabantse politiek wakker te kunnen schudden.

Ariaan Straver, voorzitter van ZLTO Altena Biesbosch was ook aanwezig bij het stikstof debat in het Provinciehuis. “Wij willen laten merken dat de maat vol is met alle maatregelen.”, aldus Ariaan Straver.

Hermen Vreugdenhil, CU-SGP Statenlid uit Nieuwendijk zette het debat over stikstof op de agenda van de Provinciale Staten. Hij had wel verwacht dat er zoveel animo was onder de boeren om dit debat bij te wonen. “De provincie zet een kop bovenop alle maatregelen, waardoor het onuitvoerbaar wordt voor de Brabantse boeren.”, zo stelde het Statenlid. Ook tijdens het debat refereerde Vreugdenhil naar het Land van Heusden en Altena. “De boeren in Altena worden met dezelfde maatregelen geconfronteerd als de boeren in de Peel. Dat is oneerlijk en daar moet een ander beleid in komen.”, zo stelde Vreugdenhil vlak voor het debat.

Vorige week maakte minister Carola Schouten van ChristenUnie een belofte aan de boeren dat de veestapel niet gehalveerd hoefde te worden. Vreugdenhil zet nu in op de daden. “We moeten nu boter de bij de vis doen als provinciale politiek om ze te helpen dat die opstapeling van maatregelen geen doodsteek voor deze boeren. Maar CDA en VVD zullen nu echt met de billen bloot moeten.”, zo stelde de Nieuwendijker vastberaden.

Ook CDA Brabant ligt onder vuur. De partij die notabene bekend staat als de partij voor de boeren, zetten zijn krabbel onder de desastreuze maatregelen voor de agrarische sector. Renze Bergsma uit Woudrichem is Gedeputeerde uit de Provinciale Staten en begrijpt de angst van de boeren. “Ik snap dat boeren zich in het verdomhoekje voelen zitten. (…) Maar er zijn ook gewoon problemen, het stikstofprobleem en natuurgebieden.”, zo stelde de Woudrichemse CDA politicus.

De honderden boeren paste niet op de publieke tribune. Vanuit een grote zaal leefde zij dan ook intensief mee met het debat. Er was luid applaus na het pleidooi van het Nieuwendijkse Statenlid.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena