AltenaVideoreportages

Egbert Lichtenberg voorgedragen als burgemeester voor Altena

0

ALTENA – Vanavond, dinsdag 8 oktober 2019, was een historische dag voor de kersverse gemeente Altena. Vanavond maakte Theo Meijboom bekend dat Egbert Lichtenberg wordt voorgedragen als burgemeester voor de gemeente Altena. Op dit moment is Marcel Fränzel waarnemend burgemeester van de gemeente Altena.

Het proces
In totaal hebben 13 mensen gesolliciteerd voor de functie van burgemeester voor Altena. Onder de sollicitanten was één vrouw. Twaalf sollicitanten zijn burgemeester of wethouder of zijn dat geweest. Van alle sollicitanten is er één die een vrij beroep heeft in een particuliere sector. Deze sollicitanten reageerden op een profiel dat de gemeente samen met haar inwoners heeft opgesteld. De gemeente heeft samen met haar inwoners een pro-actief profiel opgesteld. De belangrijkste criteria voor deze burgemeester waren dat de persoon tussen de mensen moet staan, zien moet kunnen inleven in de normen en waarden van Altena en zich betrokken voelt bij de streek. De nieuwe burgemeester zou volgens het profiel zichtbaar moeten zijn in alle kernen van de gemeente Altena en moet knopen durven doorhaken in lastige situaties. Theo Meijboom sprak tijdens de voordracht over een “intensief traject”, maar benoemde ook het respect voor de manier waarop waarnemend burgemeester Marcel Fränzel zijn taak vervult.

De lat ligt dus hoog voor de nieuwe burgemeester, die zich dan ook de burgemeester mag noemen van de grootste gemeente van de provincie Brabant (kwa oppervlakte).

Vertrouwenscommissie
Een vertrouwenscommissie bestaande uit een afvaardiging van alle politieke partijen heeft de afgelopen maanden in het diepste geheim gesprekken gevoerd met de kandidaten voor de positie van burgemeester in Altena. Vanavond kwam er een einde aan al deze geheimzinnigheid. Egbert Lichtenberg is voorgedragen als burgemeester voor de nieuwe gemeente Altena.

Allereerst vergaderde de gemeenteraad vanavond achter gesloten deuren over het advies van de vertrouwenscommissie. Rond 21.00 uur deed Theo Meijboom (SGP) de voordracht van de nieuwe burgemeester van Altena. Theo Meijboom is in dit gehele traject de voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Foto: Gemeente Papendrecht

Egbert Lichtenberg
Egbert Lichtenberg is op dit moment een CDA raadslid voor CDA Papendrecht. Naast raadslid is Lichtenberg op dit moment ook directeur van MidZuid. MidZuid is een sociaal werkbedrijf dat inmiddels al 65 jaar bestaat. Vanuit deze rol was Egbert Lichtenberg ook bekend met de gemeente Altena. De gemeente Altena werkt namelijk samen met dit sociaal werkbedrijf.

Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester op maandag 9 december tijdens een bijzondere raadsvergadering beëdigd en geïnstalleerd worden. Tot die tijd zal waarnemend burgemeester Marcel Fränzel deze taak waarnemen.

In deze liveblog houden wij u vanavond op de hoogte van het laatste nieuws over de bekendmaking van de nieuwe burgemeester van Altena.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena