PoederoijenZaltbommel (regio)

Het is weer voorbij die mooie Poederoijense bloemen zomer

0
Foto: Koos Tromp

POEDEROIJEN – Op het moment van dit schrijven is het herfst maar schijnt de zon volop bij een aangename temperatuur van ruim 20 graden. In de bijenstal is het voor de kasten van de reeds voor de winter gevoerde en ingepakte bijenvolken  een drukte van belang om nog wat extra nectar en stuifmeel binnen te halen voordat  de lange winter periode aanbreekt.  Dat halen ze in deze tijd met name op de klimop maar ook van de bloeiende restanten van de bloemenlinten in het dorp.

Dit jaar hebben we ruim 3 kilometer lint ingezaaid. Een 500 meter in Brakel onder regie van de dorpsraad in Brakel en een 2,5 kilometer aan de Poederoijense kant van de Provincialeweg.  Het Brakelse deel heeft heel de zomer uitbundig gebloeid en kleurde van wit (Boekweit), naar blauw (Vlas) van rood (Klaproos) naar geel(Zonnebloem). De Cosmea (herfst bloeier) doet het helaas niet zo goed.

Het Poederoijense deel langs het fietspad had net als vorig jaar moeite om op gang te komen. Zat in Brakel het zaad al begin Maart in de grond, toen was het nog lekker nat, in Poederoijen was het wachten op Liander die een hoogspanningskabel aan het ingraven waren. Daardoor ging het bloemenzaad ruim 4 weken later in de grond.  Of het nu komt door het graafwerk, het late tijdstip van zaaien, omdat er het jaar ervoor dezelfde strook was ingezaaid of de droogte, er was een explosie van het hoog opgaande gewas van het lokaal genaamde Gansemel (officiële naam: Uitstaande Melde) waar te nemen die de fragielere zomerbloeiers massaal onderdrukte zodat de vroege soorten zoals Boekweit, Vlas, en Klaproos het zeer moeilijk hadden.

Maar in de late zomer en de recente herfst  is de strook toch nog tot een redelijke bloei gekomen met korenbloemen en zonnebloemen in het bijzonder door de Cosmea die in diverse kleuren uitbundig staat te bloeien en het tot de eerste nachtvorsten nog wel volhoud. De overal in het dorp op particuliere gronden ingezaaide bedden hebben het overigens uitstekend gedaan en leverde menig bosje bloemen op de diverse Poederoijense vazen op.

Jammer is, dat er partijen zijn die kennelijk vinden dat zij last hebben van het gewas en daarom stukken over een wel erg overdreven lengte plat hebben laten maaien. Ik ken niet alle ins en outs maar toch een vriendelijk verzoek aan  de veroorzakers  om zich te melden zodat we een volgende keer rekening met elkaar kunnen houden. Scheelt weer kosten en frustraties. Ook de lokale Quad piloten hebben langs het Pronkpad huis gehouden. Jammer.

Meermaals heb ik deze zomer de stroken op insecten en ander levende wezens onderzocht en ik kan u mededelen dat een overdaad van vliegend en kruipend spul in verbleef zoals diverse soorten vogels met name veel mussen, uiteraard diverse soorten solitaire bijen en ja dus ook mijn honingbijen, libellen, vlinders en rupsen, diverse soorten spinnen. Op de grond de nodige veldmuizen, egels, kikkers  en een enkele keer een wezeltje. Onbegrijpelijk dat al dat leven rustig zijn gang gaat ondanks het voorbij razende autoverkeer of de drukte op het fietspad. Ook het deze zomer geplaatste bijenhotel op Achterdijk had  dit jaar vele overnachtingen geboekt.

Al met al reden om het volgend jaar nog maar eens te proberen en te kijken of we de lokale tuinbouw bij dit bloemen project kunnen betrekken want ze hebben tenslotte recentelijk een “Greendeal” gesloten. Zo kan bijv. ook het project “aanleg tuindersriolering en co2 leiding” mogelijk tot bloemrijke ideeën leiden.

Het inzaaien en het zaad kost geld dat ook volgend jaar weer bijeen gebracht moet worden willen we weer een bloemenpracht in Poederoijen hebben. Dus ondergetekende is op zoek naar participanten, idealisten en/of sponsoren die geld of arbeid in willen zetten.  Poederoijense particulieren kunnen zich wederom opgeven om volgend seizoen op eigen grond bloemen stroken in te zaaien. Het benodigde zaad wordt dan tot een bepaalde oppervlakte gratis verstrekt zolang de voorraad strekt.

Foto: Koos Tromp

Voor kontakt : Koos Tromp, Poederoijen.
Tel: 0418-677134
Email : trompenburg@zonnet.nl

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Poederoijen