Altena

Gemeente Altena krijgt ook Nederlandse vlag voor gemeentehuis!

0


ALTENA – Er komt een Nederlandse vlag te hangen bij het gemeentehuis van de gemeente Altena. Dat stelt het college in een reactie op OKE TV naar aanleiding van een reportage van dit weekend.

Burgemeester Marcel Fränzel stelt dat er in september het college een besluit heeft genomen over het vlaggenprotocol voor de gemeente Altena. “Toen dit vlaggenprotocol is vastgesteld, hebben we als college besloten dat er als een van de weinige Nederlandse gemeenten een Nederlandse vlag komt te hangen.”, zo stelt de burgemeester.

Landelijk vlaggenprotocol
Een Nederlandse vlag mag niet zomaar worden geplaatst, hiervoor geldt het landelijke vlaggenprotocol (Ceremonieel en Protocol overheid). Deze schrijft (onder meer) het volgende: ‘De vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het koninkrijk. Daar waar de vlag wordt ontplooid, dient daartoe een ereplaats te worden ingeruimd.’
Maar ook: ‘Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.’

Deze praktische reden is dan ook de oorzaak waarom de Nederlandse vlag even op zich heeft laten wachten. De verlichting wordt aangelegd en naar verwachting zal half november de Nederlandse vlag worden gehezen voor het gemeentehuis van Altena. “Half november zal de Europeese vlag worden vervangen door de Nederlandse vlag. De Europeese vlag zal dan alleen nog maar bij bijzondere gelegenheden gehesen worden, zoals de Dag van Europa of bij de Europeese verkiezingen.”, zo stelt de burgemeester van de gemeente Altena.

Of er ook een Nederlandse vlag komt in de raadszaal, zoals ook in de Tweede Kamer in Den Haag het geval is, is aan het presidium volgens de burgemeester. Voorlopig is het afwachten dus tot half november.

Woensdagavond besteedt Oké Magazine aandacht aan dit onderwerp en komt ook het antwoord van de gemeente Altena verder aan de orde.

Oké Magazine wordt uitgezonden tussen 19:00 en 21:00 uur bij Oké FM op 104.9, 105.3 of 106.4 FM. Of luister via www.okemedia.nl

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena