AalburgAltenaVideoreportagesWerkendam (regio)Woudrichem (regio)

Altena mist een Nederlandse vlag!

0

ALTENA – Europa, Brabant, Altena. Het is het kritische oog misschien al opgevallen, maar bij het gemeentehuis ontbreekt, in het genoemde rijtje, de Nederlandse vlag. Dat gegeven bracht de redactie van actualiteitenrubriek Oké Magazine op de vraag of de inwoners van Altena zich aangetrokken voelen tot ‘Europa’, ‘Brabant’ en ‘Altena’: inhoeverre vertegenwoordigen de drie dundoeken voor het gemeentehuis de beleving van de inwoners en zou ook de Nederlandse vlag in dat rijtje thuishoren? Kortom: hoe Nederlands is Altena?

De programmamakers gingen gewapend met camera en microfoon de straat op en vroegen spontaan willekeurige inwoners van Wijk en Aalburg, Woudrichem en Werkendam naar hun beleving en mening.
Weinigen voelen zich, met de vraag geconfronteerd, aangetrokken tot ‘Altena’. De ondervraagden reageerden nagenoeg unaniem zich vooral een ‘Aalburger’, ‘Woerkumer’ of Werkendammer te voelen. De provincie Brabant deed het een stuk beter. Met ‘Europa’ heeft menigeen weinig. Wel voelt iedereen zich uitgesproken Nederlander.

De reactie hierop dat het breed ervaren gevoel van Nederlanderschap niet terugkomt in een wapperend dundoek bij het gemeentehuis, verbaast iedereen. ‘Dat kan niet’, ‘Bijzonder’, ‘Nee, echt waar?’. Maar ook: ‘Dat hoort niet’, en ‘Slechte zaak’, waren enkele reacties. Een oudere dame uit een gezelschap van drie op de Hoogstraat in Werkendam stelde voor ‘desnoods te gaan collecteren.’ Die vlag moet er wel hangen, spraken zij ferm.

De fractievoorzitter van AltenaLokaal, Philip de Haan, was het niet eerder opgevallen dat de Nederlandse vlag ontbreekt bij het gemeentehuis. ‘Als dat zo is, en ik geloof het, ben ik van mening dat die er wel moet hangen. Zet er desnoods een mast bij’, liet hij de programmamakers van Oké Magazine weten. ‘Die vlag moet er hangen.’

Vlaggenprotocol
Het vlaggenprotocol (Ceremonieel en Protocol overheid) schrijft (onder meer) het volgende: ‘De vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het koninkrijk. Daar waar de vlag wordt ontplooid, dient daartoe een ereplaats te worden ingeruimd.’
Maar ook: ‘Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.’ Of dát alles wellicht de praktische reden is dat de gemeente Altena geen Nederlandse vlag heeft hangen, is vooralsnog niet helder.

Raadszaal
Woensdagavond besteedt Oké Magazine aandacht aan dit onderwerp en komt ook het antwoord van de gemeente Altena aan de orde.

Ook de vraag waarom er in de raadszaal van het gemeentehuis geen Nederlandse vlag hangt, komt dan voorbij. Is die daar vergeten, is er wel ooit aan gedacht, of komt het dundoek nog.

Oké Magazine wordt uitgezonden tussen 19:00 en 21:00 uur bij Oké FM op 104.9, 105.3 of 106.4 FM. Of luister via www.okemedia.nl

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Aalburg