AalburgAlmkerkAltenaAndelBabyloniënbroekDrongelenDussenEethenGenderenGiessenHankMeeuwenNieuwendijkOudendijkRijswijkSleeuwijkUitwijkUppelVeenWaardhuizenWerkendamWerkendam (regio)Wijk en AalburgWoudrichemWoudrichem (regio)

Groene container niet meer gratis aan straat in Altena!

0

ALTENA – Het college van B&W van de gemeente Altena bereidt een voorstel voor over de kosten van afvalinzameling. Komende maand staat het plan op de agenda van de gemeenteraad.

De afvalstoffenheffing in Altena gaat omhoog. Door fors stijgende kosten is de gemeente meer geld kwijt aan het inzamelen en verwerken van afval. Concreet betekent dit voor inwoners dat de grijze container aanbieden duurder wordt. Ook om de groene container te laten legen, gaan inwoners beperkt betalen, zo blijkt uit een persbericht van de gemeente.

Stijgende kosten, tegenvallende inkomsten
De stijging heeft een aantal oorzaken. De gemeente moet fors meer betalen voor het inzamelen en verwerken van afval. Een andere reden is dat de belasting die gemeenten betalen aan het rijk voor het laten verbranden van restafval flink omhoog is gegaan. Ten slotte daalt de opbrengst van oud papier, ijzer en textiel.

Kostendekkend
Binnen de gemeente is afgesproken dat alle kosten voor huishoudelijk afval worden doorberekend. Daarom wordt de kostenstijging aan huishoudens doorberekend. Wethouder van Vugt: “Ik realiseer mij heel goed dat dit een vervelende boodschap is. We hebben gezocht naar een evenwichtig pakket maatregelen. We hebben bij de kostenstijging vooral gekeken naar het variabele deel van de afvalstoffenheffing. Inwoners die maximaal scheiden en daardoor hun container minder aan straat zetten, hebben dus het minste last van de kostenstijging. Afval scheiden blijft dus goed voor het milieu, en beter voor de portemonnee.”

Groen aanbieden niet meer gratis
Kostenstijging in het variabele deel betekent dat het aanbieden van de grijze container duurder wordt. Ook is het laten legen van de gft-container niet meer gratis.
Wethouder Van Vugt: “Om te zorgen dat er minder gft-afval bij het restafval belandde, was het legen van de groencontainers voor inwoners gratis. Dit heeft niet het bedoelde effect gehad. De hoeveelheid gft in het restafval in Altena blijft rond de 40%. Gft aanbieden in Altena lijkt gratis, maar de kosten van ophalen en verwerken zitten in het vaste tarief. De gemeente maakt dus veel kosten, terwijl veel aangeboden groencontainers lang niet vol zijn.”

De ophaalservice van de groene container wordt beperkt geprijsd. Tuinafval op het milieustation aanbieden blijft gratis. De gemeente gaat inwoners met voorlichting en tips helpen nog bewuster om te gaan met afval, minder te verspillen, en maximaal te scheiden. En dat kan, want er zit nog steeds afval in de dure restafvalcontainer dat er niet in hoort. Hierdoor maakt de gemeente onnodig veel stortkosten.

De gemeenteraad moet nog over dit voorstel beslissen. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2020.

Woensdagavond praten we met wethouder Roland van Vugt over de afvalplannen voor de gemeente Altena in OKE Magazine. Heeft u vragen aan hem? Laat het ons weten!

Bron: AltenaNet

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Aalburg