ZaltbommelZaltbommel (regio)

Zaltbommelse Wallen centraal op Open Monumentendag

0
Foto: Joop Lankhaar

De Zaltbommelse stadswallen en het park zijn zaterdag 14 september aanstaande het middelpunt van de Open Monumentendag in de gemeente. Er is dan veel te zien en vooral ook te beluisteren op het Zaltbommelse rijksmonument.

Programma op 14 september
Met name de Kindertuin (Beerebolwerk) en de muziektent (Lagesingel bolwerk) vormen letterlijk het toneel voor de activiteiten. Dit is er allemaal te doen op de Stadswallen tijdens Open Monumentendag:

  • De Zaltbommelse wethouder Gijs van Leeuwen verricht om 13.50 uur samen met François de Virieu en de Karel de openingshandeling in de Kindertuin. Daarna zal de ‘eigentijdse’ François de Virieu de gehele dag in het park rondlopen en desgewenst het idee van zijn park toelichten.
  • Gidsen verzorgen tussen 10.30 uur en 16.30 uur wandelingen over het bijzondere historische en eigentijdse verhaal van de Wallen en het park. Aanmelden kan van tevoren bij toeristisch bureau Trip op de Markt in Zaltbommel (vol is vol!).
  • Harmonie Kapel Generaal Karel van der Heijden – kortweg ‘De Karel’ – treedt om 14.00 en 15.00 uur op in de muziektent.
  • Verhalenverteller Eric Borrias vertelt in de middag meerdere bijzondere verhalen. Soms gaat het over het park, en soms ‘zomaar’ een verhaal. Maar hoe dan ook, het vertellen kan Eric als geen ander. De vertellingen vinden plaats in de Kindertuin.
  • Ballads en uptempo liedjes van popkoor The MAINiacs om 14.30 en 15.30 uur in de muziektent.
  • In het park is tijdens Monumentendag een fotograaf die op verzoek foto’s maakt van bezoekers. De foto’s komen digitaal beschikbaar.
  • In de Kindertuin is het mogelijk om koffie, thee, fris en ijs te nuttigen.

Bewaarboekje gratis verkrijgbaar
De gemeente Zaltbommel gaf voor Open Monumentendag een gratis bewaarboekje uit over de Stadswallen. Hierin staan bijzondere en opmerkelijke verhalen over de Stadswallen. Op de achterkant staat het programma. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij oa Trip, Stadskasteel, De Poorterij, het gemeentekantoor, de Sint Maartenskerk, en op nog veel meer locaties in de Zaltbommelse binnenstad en bij andere monumenten in de Bommelerwaard.

Bezoek monumenten op Open Monumentendag
Wethouder Gijs van Leeuwen roept inwoners op om er op uit te trekken op Open Monumentendag: “De gemeente Zaltbommel heeft honderden monumenten binnen haar grenzen. Veel historische woningen, maar ook bedrijfspanden en waardevolle natuur.” De gemeente hoopt dat de komende jaren tijdens deze dag meer monumenten opengesteld worden voor publiek om op die manier belangstellenden kennis te laten nemen van het zo ruim aanwezige erfgoed.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Zaltbommel