AalburgAalstAlemAmmerzodenBabyloniënbroekBrakelBruchemDelwijnenDrongelenEethenGamerenGenderenHedelHeerewaardenHoenzadrielHurwenenKerkdrielKerkwijkMaasdrielMeeuwenNederhemertNieuwaalOKE MediaPoederoijenRossumVeenVelddrielVideoreportagesWellWellseindWijk en AalburgZaltbommelZaltbommel (regio)Zuilichem

#1 Worden Altena & Bommelerwaard het nieuwe Groningen? OKE TV maakt miniserie over gaswinning!

0


REGIO – In de regio Altena en Bommelerwaard lijkt de gaswinning een steeds groter probleem te worden. Waar in de Bommelerwaard de gaswinning inmiddels de eerste schadegevallen zichtbaar lijkt te maken, maakt men zich in Altena vooral zorgen over de vervolgschade uit gaswinning onder de Bergsche Maas en mogelijke gaswinning in Wijk en Aalburg. De zorgen en problemen rond dit thema waren voor het team van OKE TV aanleiding om een miniserie te maken.

In de mini-serie “Rivierenland, het nieuwe Groningen” informeert OKE TV u over de gaswinningsactiviteiten in en rondom onze regio. Wat betekent gaswinning voor de inwoners van onze regio? Hoe zit het met de risico’s en gevaren op schade? Aardbevingen, scheuren in huizen en mensen die zich niet meer veilig voelen. Is dat het verhaal van Groningen, of komen deze problemen ook op ons bordje? Met die vragen gaan de makers van de mini-serie op zoek naar antwoorden

In de mini-serie wordt er gesproken met politici over de politieke invloed op de gaswinning, maar spreken we ook met experts over de mogelijke risico’s en gevolgschade. Ook spreken we betrokkenen en bekijken wij de mogelijke schadegevallen in onze regio.

In het eerste deel van de serie kijken wij naar de lokale politiek en de gaswinning. Zo gaan wij in gesprek met AltenaLokaal fractievoorzitter Philip den Haan over de rol van de politiek bij de plannen rond gaswinning. Fractievoorzitter Philip den Haan maakt zich dan ook grote zorgen, maar stelt ook dat de lokale politiek op dit moment niet gehoord wordt. Ondanks unanieme besluiten in alle betrokken gemeenten tegen gaswinning, lijkt de gaswinning onder onze grond niet te stoppen.

Na alle problematiek in Groningen heeft het Ministerie gezocht naar oplossingen en vond deze o.a. in onze regio. De grote gaswinningsactiviteiten in Groningen zijn verminderd, maar de vraag naar gas blijft. Om die rede heeft het Ministerie gekozen voor gaswinning op kleinere schaal op meerdere locaties. Inmiddels wordt er gas gewonnen vanuit Loon op Zand en Poederoijen. Het lijkt er op dat in Brakel de eerste schade zichtbaar wordt van de gaswinningsactiviteiten in onze regio. Daar is sinds 2010 de bodem ongeveer een centimeter gedaald, zo heeft gaswinningsbedrijf Vermilion zelf vastgesteld. Ook de gemeente Zaltbommel gaat zich verzetten tegen de gaswinning en de plannen voor uitbreiding van gaswinning in Poederoijen.

Volgens het bedrijf Vermillion is er geen reden om de kleinere locaties zoals in onze regio te stoppen en beloofd men de veroorzaakte schade altijd te vergoeden.

Mini serie op radio en tv
OKE TV brengt de mini serie op tv. OKE TV is te ontvangen via Ziggo in de gemeente Altena op kanaal 41 en voor inwoners uit regio Bommelerwaard op kanaal 36. Ook is de mini serie volledig online te volgen via de website okemedia.nl.

Naast de mini serie op tv, wordt deze mini serie ook uitvoerig behandeld op de radiozender OKE FM. In het nieuwe seizoen van OKE Magazine, dat elke woensdagavond vanaf 19.00 uur is te beluisteren op OKE FM, hoort u vanaf 4 september ook een wekelijkse podcast over het thema gaswinning.

Het eerste deel van de mini serie is inmiddels te zien op OKE TV en op de website.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Aalburg