PoederoijenZaltbommel (regio)

Vlechtersfestival op Slot Loevestein

0

Wat hebben vlechters nu te maken met een vesting als Slot Loevestein? Wat dacht je van korven vlechten voor brisantgranaten? Of schansen voor bij de kanonnen. In het weekend van 7 en 8 september kom je alles te weten over deze oude ambacht tijdens het vlechtersfestival.

Nog geen 100 jaar geleden waren mandenmakers, korfvlechters, strovlechters, bandwevers, papiervlechters en stoelenmatters dagelijks in de weer met pitriet, papier, stro, buntgras, biezen en wilgenteen om er gebruiksgoed als manden, bijenkorven, broedkorven en stropoppen mee te vlechten. Bezoek dit weekend de vlechtmarkt en tentoonstelling en zie vlechters aan het werk. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zelf aan de slag om onder leiding van ervaren vlechters een werkstuk te maken of mee te doen met ‘gevlochten’ spelletjes.

Muzikale omlijsting
Op zaterdag 7 september zorgt troubadour Yann Lawick voor een sfeervolle muzikale omlijsting van het festival. Hij vertolkt  al ruim dertig jaar de rol van de rondreizende minnezanger. Met zijn verhalende liederen en liederlijke verhalen weet hij jong en oud te vermaken zoals alleen een troubadour pur sang dat kan. Yann speelt van 12:30-17:00 uur.

Op zondag 8 september zal de jonge en energieke akoestische folk band Pyrolysis zorgen voor een sfeervolle omlijsting. Dit optreden is onderdeel van ‘Muzikale Mo(nu)menten‘. Dit is een reizend festival langs monumenten in het Rivierenland in de weekenden van de maand september.

Hoewel de zelf geschreven nummers van Pyrolysis vooral knipogen naar de Keltische volksmuziek, zijn ook full-force punk, gypsy en pirateninvloeden duidelijk te horen. Vier jonge muzikanten bomvol enthousiasme, gewapend met bouzouki, accordeon, bohdran en viool, spelen een ijzersterk, energiek, maar nog steeds intiem en gezellig optreden die het publiek meeneemt naar een plek waar men alle zorgen kan vergeten. Met hun ongelooflijk aanstekelijke en dansbare folk, maken de leden van Pyrolysis er een vrolijke middag van. Pyrolysis treedt op vanaf 14:00 uur.

Praktische informatie
7 en 8 september van 11:00 – 17:00 uur
Toegang tot het vlechtersfestival in de vesting is gratis.
Voor het kasteel gelden de reguliere toegangsprijzen: Volwassenen € 14. Kinderen 4 t/m 18 € 9,50. Museumkaart gratis

De leukste weg is over het water
Je dagje uit is compleet als je over het water aankomt en je het kasteel in de verte ziet opdoemen. Bestel vooraf voordelige combi-tickets online inclusief entree voor het kasteel en vervoer over het water vanaf Gorinchem, Woudrichem of Zaltbommel.

Foto: Loevestein

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Poederoijen