PoederoijenZaltbommel (regio)

Kost en inwoning voor bijen in Poederoijen

0

POEDEROIJEN – Op maandag 1 juli onthulden wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel, voorzitter Jacoline Rochat van de dorpsraad in Poederoijen en Marinus Robbemondt, voorzitter Capreton, een groot bijenhotel aan de Achterdijk / Burg. Posweg in Poederoijen. In april schonken de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) tijdens de jubileumviering van de Capreton hen twee locaties waarop een groot bijenhotel geplaatst kan worden.

Tijdens de opening sprak Marinus Robbemondt: “De bijenstand loopt terug. 30 tot 40% van ons voedsel verkrijgen wij dankzij de bestuiving van insecten. Namens de Capreton en gemeente willen we graag daar graag een bijdrage aan leveren door dit bijenhotel op deze mooie plek te plaatsen.” Wethouder van Leeuwen voegde daar aan toe: “De natuur verschraalt meer en meer. Als gemeente willen we de biodiversiteit naar een hoger plan tillen. Dit hotel is daar een mooi voorbeeld van. Het is een van de 15 grote bijenhotels die de Capreton hier in de regio plaatst. En dankzij de bloemenlinten in Poederoijen hebben de bijen hier nu voortaan kost én inwoning!“

Achtergrondinformatie
Natuurvereniging De Capreton plaatst de bijenhotels om meer broedmogelijkheden voor (wilde) bijen te bieden. Want ook in de Bommelerwaard hebben we te maken met een verschraling in biodiversiteit waaronder insecten en bijen. Dit vormt een bedreiging voor de vruchtbaarheid in onze natuur en de land- en tuinbouw.

Bee Deal
De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel ondersteunen het plaatsen van de bijenhotels. Zij maakten met Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, de bijenhoudersvereniging Bommelerwaard, de Capreton en een groep fruittelers in de Bommelerwaard in een Bee Deal afspraken over onder meer bijvriendelijk dijken- en bermbeheer, nieuwe standplaatsen voor imkers, bloemrijk terreinbeheer en publiekscommunicatie. Zij boden een locatie in Poederoijen en in Hedel aan voor het plaatsen van een bijenhotel. De groenstrook in Kampen Noord in Hedel-krijgt in het najaar een bijenhotel.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Poederoijen