ZaltbommelZaltbommel (regio)

Gecombineerd sportcomplex kan nóg moderner en duurzamer

0

De gemeente Zaltbommel ziet kansen om het nieuwe gecombineerde sportcomplex in Zaltbommel nóg beter, moderner en duurzamer te maken. Het definitief ontwerp voor het nieuwe gecombineerde sportcomplex in Zaltbommel is onlangs afgerond en gepresenteerd. Hier komen onder één dak zowel een sporthal als een zwembad. De gemeenteraad stelde vorig jaar € 15,5 miljoen beschikbaar voor de bouw van het complex. De gemeenteraad neemt naar verwachting 26 september 2019 de beslissing of zij voor de voorgestelde maatregelen nog €1,3 miljoen willen vrijmaken.

Wethouder Zondag: Tijdens het maken van het ontwerp kwamen we diverse zaken tegen die naar onze mening eigenlijk een plaats in het complex verdienen, maar die niet in het oorspronkelijke programma van eisen opgenomen waren. En waar dus geen geld voor was. Het extra krediet zou als het ware voor de kers op de taart zorgen. Het gaat om duurzaamheidsmaatregelen voor ongeveer 9 ton die zichzelf terugverdienen vanwege lagere energiekosten en ongeveer 4 ton aan extra inrichting en kwaliteitsverbetering.”.

Kwaliteit, beleving en duurzaamheid

Als de raad met het extra krediet akkoord gaat, betekent dit dat het complex ook nog een ultramoderne sportvloer en een interactieve (speel)wand in de sporthal, een multifunctioneel online toegangs- en betaalsysteem en betere mindervalidenvoorzieningen voor het zwembad krijgt. Door het hele pand is meer ruimte voor verbeterde materialen. Tot slot is de ambitie voor duurzaamheid flink verstevigd.

Samenwerking

De gekozen aanpak voor het maken van het ontwerp was bijzonder. Kernwoord hiervan was samenwerking. Het bouwteam van deskundigen was samen met de gebruikers in overleg over de eigenschappen en invulling van het gebouw. Het bouwteam (ontwerper, installateur, adviseur en gemeente) bewaakte de kaders en wettelijke regelingen en de gebruikers (verenigingen, scholen en exploitant) hadden veel vrijheid om mee te denken en zo het ontwerp te verbeteren. Wethouder Zondag: “Ik kijk trots terug op het doorlopen proces en ieders inbreng. We mogen tevreden zijn dat we binnen de planning en het budget werken.”.

Definitief ontwerp op detailniveau

Het recent opgeleverde definitieve ontwerp geeft op detailniveau inzicht in het toekomstige complex. Waar zijn alle voorzieningen, wat is de draairichting van een deur, waar lopen de pijpen en buizen, waar zitten ruwe en gladde tegels en wat is de kleur van elk onderdeel binnen en buiten? Maar ook brandveiligheid, akoestiek, mindervalidentoegankelijkheid en dergelijke zijn onderzocht. Momenteel worden zogenaamde 3D-renders gemaakt om een levensechte inkijk in en om de sporthal en het zwembad te maken. Deze zijn naar verwachting eind juli gereed.

Planning

Tot nu toe verlopen de werkzaamheden conform verwachting. De tweede helft van 2019 staat in het teken van de Europese aanbesteding. Begin 2020 start de bouw. De oplevering staat in de zomerperiode van 2021 gepland.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Zaltbommel