Zaltbommel (regio)

Bestrijding eikenprocessierups in volle gang in Zaltbommel

0

Zaltbommel – De eikenprocessierups komt al een aantal jaren voor in de gemeente Zaltbommel. Eerdere jaren leidde dat niet tot grote problemen. Door de relatief zachte winter is overal in het land dit jaar een flinke toename van de rupsen te zien. Wij doen ons best om de nesten zo snel mogelijk te verwijderen. Prioriteit ligt bij nesten in de buurt van scholen.

Vanwege het risico voor de gezondheid is het wenselijk de rupsen en nesten te vernietigen. Op gemeentelijke grond zorgen wij voor de bestrijding. Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk.

Bestrijding met bestrijdingsmiddelen en mezen

We spuiten normaal gesproken begin mei op de van voorgaande jaren bekende locaties. Het spuiten gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel, een bacteriepreparaat, dat alleen rupsen bestrijdt en dus niet schadelijk is voor overige insecten en dieren die in de bomen leven. Daarnaast doen we dit jaar aan de Delwijnsestraat  te Delwijnen en de Oenselsestraat/Vireusingel in Zaltbommel een proef met mezenkasten. Want mezen eten graag eikenprocessierupsen. De mezen kunnen alleen de hoeveelheid rupsen lang niet aan. Daarom gaan we de rupsen en nesten nu ook wegzuigen. Dit laten we doen door een aannemer, de verwachting is dat dit volgende week gebeurt.

Vermijd contact met rupsen en nesten

Het probleem van de eikenprocessierups schuilt in de brandharen. Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen met weerhaakjes die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Bij aanraking van deze haren ontstaat jeuk, bulten en mogelijk brandwonden. Bij inademing van de haren ontstaat irritatie van de luchtwegen. Het is dan ook raadzaam om elk contact met eikenprocessierupsen en de nesten te vermijden. Als u toch in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen kunt u het beste uw huid goed wassen en uw ogen goed spoelen met water. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts.

Hoe herken ik een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups is donker van kleur, harig en komt uitsluitend op inlandse eiken voor. De rupsen leven met enkele tientallen of nog meer in spinselachtige nesten die tegen de stam of dikkere takken van de boom geplakt zitten.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten