Altena

CDA blij: subsidieregeling voor lokale journalistiek van start

0

Het CDA is blij met het van start gaan van de subsidieregeling lokale journalistiek, nieuws dat de provincie Noord-Brabant vorige week bekend maakte. Met de subsidieregeling is in eerste instantie een bedrag van 90.000 euro gemoeid, dat beschikbaar komt voor verbetering van de lokale journalistiek, in het bijzonder onderzoeksjournalistiek.

De regeling is een initiatief van het CDA, dat daartoe een voorstel indiende tijdens het debat over de provinciebegroting 2019 in november vorig jaar. Een meerderheid van de politieke partijen steunde het voorstel.

Aanleiding voor het CDA om het voorstel in te dienen is dat in veel kleine gemeenten de lokale journalistiek onder druk staat. Lokale media hebben echter een belangrijke rol als het gaat om het controleren van het lokaal bestuur. In dat kader kunnen zij in een gemeente een gezonde tegenmacht zijn. Door het verdwijnen van professionele, plaatselijke journalistiek ontbreekt deze tegenmacht meer en meer. Aldus het CDA.

Daarnaast kunnen lokale media een belangrijke rol spelen bij onafhankelijke nieuwsgaring in brede zin, waaronder het signaleren van ondermijnende activiteiten. Het CDA vindt het belangrijk dat lokale media in staat zijn deze rol goed te vervullen.

Statenlid Marcel Deryckere (CDA): “Wij zijn blij met deze subsidieregeling, waarmee we als provincie het belang van onafhankelijke, lokale journalistiek onderschrijven én deze versterken. Deze financiële impuls, bedoeld voor bijvoorbeeld het doen van onderzoeksjournalistiek, helpt om de functie van media als waakhond van de lokale democratie verder vorm te geven. Heel belangrijk.”

Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op de website https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2019-3727.html. Onafhankelijke experts op het gebied van onderzoeksjournalistiek zullen, indien nodig, de aanvragen beoordelen. Toekenning gaat op volgorde van binnenkomst.

Het CDA hoopt dat zoveel mogelijk lokale media in Brabant voor de subsidieregeling in aanmerking kunnen komen en de regeling bij succes een vervolg kan krijgen.

Stockfoto

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena