AalstBrakelBruchemDelwijnenGamerenKerkwijkNederhemertNieuwaalPoederoijenZaltbommelZaltbommel (regio)Zuilichem

30 sollicitanten voor het burgemeestersambt

0

Bommelerwaard – Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Zaltbommel hebben zich 30 sollicitanten gemeld bij John Berends, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland.

Onder de kandidaten bevinden zich 2 (oud-/waarnemend)burgemeesters, 18 (oud-)wethouders en 7 (oud-)volksvertegenwoordigers (Europees parlement, rijk, provincie, gemeente). De overige kandidaten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals het bedrijfsleven, de overheid of de sector dienstverlening. De leeftijd van de kandidaten varieert van 34 tot 63 jaar. Er zijn 5 vrouwelijke kandidaten.

De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt:

CDA 6
Christenunie 4
D66 1
GroenLinks 1
PvdA 3
SGP 2
VVD 8
Overig 5

Procedure

In de aankomende weken zal commissaris van de Koning, John Berends, gesprekken voeren met een aantal sollicitanten. Vervolgens bespreekt hij alle sollicitanten met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Zaltbommel. Samen stellen zij de selectie van de sollicitanten vast waarmee de vertrouwenscommissie de procedure vervolgt.

De vertrouwenscommissie geeft een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt vervolgens de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester vast. De aanbeveling wordt, met een advies van de commissaris van de Koning, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden. Als de Koning en de minister het Koninklijk Besluit hebben ondertekend is de kandidaat officieel benoemd tot burgemeester. De commissaris van de Koning zal de nieuwe burgemeester beëdigen, waarna de burgemeester officieel in functie is.

Vaststelling en beëdiging burgemeester

De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting begin juli 2019 in de gemeenteraad van Zaltbommel worden vastgesteld. De beëdiging staat gepland voor half september 2019.

De commissaris van de Koning treedt in deze procedure op als rijksheer.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Aalst