GiessenWoudrichem (regio)

“De Storm van Shakespeare” toneelstuk van De Stuiter in Giessen

0

Giessen – Op 20, 21, 22, 26, 28 en 29 juni zal toneelgroep De stuiter een nieuw toneelstuk opvoeren. dit zal worden gedaan in het Almbos tussen Rijswijk en Giessen.

Het stuk

Nadat zijn broer Antonio hem als rechtmatige hertog van Milaan heeft afgezet, spendeert Prospero al zijn tijd op het eiland om zijn magische kunsten te vervolmaken. Na twaalf jaar studie is hij klaar om zijn vijanden te verslaan en wanneer het lot hun schip tot nabij de kust van het eiland brengt, ontketent Prospero met zijn magie een storm, waaraan het stuk zijn titel ontleent.
Het hele stuk door heeft Prospero de touwtjes in handen. Hij gedraagt zich als een machtige regisseur die alle gebeurtenissen en alles wat de personages overkomt tot in details regelt. Hij is ook op de hoogte van alle complotten en intriges die de drenkelingen onder elkaar en tegen hem smeden doordat de onzichtbare geest Ariel voor hem spioneert. Op die manier zijn de andere personages, zonder dat ze zich ervan bewust zijn, slechts machteloze marionetten in het spel dat Prospero bedacht heeft.

De Storm (originele titel The Tempest) onderscheidt zich van andere toneelstukken van Shakespeare doordat hij de neoklassieke stijl navolgt en dus deze keer de eenheid van tijd, plaats en actie respecteert. Shakespeares andere stukken spelen zich vaak af op verschillende locaties en de actie bestrijkt soms jaren. In The Tempest komt de vertelde tijd overeen met de echte tijd zoals het publiek die ervaart.

De lokatie

De locatie waar de Storm speelt is het Almbos bij Giessen en Rijswijk. Dit bos bestaat van oorsprong uit oeroude grienden, deze dienen nu als een recreatiebos. Dit bos wordt beheerd door het Brabants Landschap.

Een halve eeuw geleden werd het Almbos aangeplant als recreatiebos. Er staan vooral populieren. Er midden in ligt een grote plas; het resultaat van zandwinning in de jaren ’60. De in het Almbos liggende grienden (wilgenhakhout) zijn veel ouder dan de rest van het bos. Brabants Landschap beheert de grienden nog net als vroeger, maar het vrijkomende hout vindt nu zijn weg naar de energiecentrale in Geertruidenberg (terwijl er vroeger onder andere manden van werden gevlochten). Naast de dichte grienden laten ze de openheid van de boomweiden bestaan. Vooral in de lente valt er veel te genieten, met een uitbundige voorjaarsflora van speenkruid en fluitenkruid en een luid vogelkoor van wielewaal en tuinfluiter.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Giessen