OKE Media

Veldslag en winterbivak op Slot Loevestein

0

Poederoijen-Hoe zag een militair bivak eruit in de 18e eeuw? Beleef het zelf op 23 en 24 februari bij Slot Loevestein. Zo’n 120  soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag!

Tijdens de winterbivak op Slot Loevestein slaan de legerkampen van diverse eenheden hun tenten op rondom Slot Loevestein. In dit winterkampement is het een drukte van jewelste. De soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon op een wel heel bijzondere manier en vertellen elkaar grappen. Ook de volgers van het kamp voelen de spanning. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. En dan is het zover: de Veldslag! Tijdens de Veldslag 2019 wordt een levendig en historisch beeld gegeven van het soldatenleven ten tijde van de Schotse legering, met als hoogtepunt een historische veldslag die wordt toegelicht door een spreker. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden vechten de nakomelingen van het Schotse Regiment Marjoribanks met hart en ziel. Dit unieke weekend is een slag apart.

Soldatenschool voor de kinderen

Hoe doe je kruit en een kogel in een musket?

Hoe gebruik je een laadstok?

Hoe moet je “in rijen en gelederen” schieten?

Er vindt een nieuwe soldatenlichten plaats dit weekend. Deze activiteit vindt heel de dag door plaats en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Overige activiteiten in en rondom het kasteel:

  • Soldatenverhalen: museumgidsen in het kasteel vertellen hoe soldaten zich voorbereiden op de Veldslag.
  • Ouderwets speelgoed voor de kinderen.
  • Rekrutering onder de bezoekers van nieuwe soldaten door de soldaten.
  • Burgerij laat het leven uit de 18e eeuw zien met o.a. muziek en dans
  • Tinnegieter

 Waarschuwing:

Er zijn harde knallen te horen tijdens de Veldslag. De schoten worden op afstand gelost, en het advies is om gehoorbescherming mee te nemen.

De leukste weg is over het water!

We adviseren om gebruik te maken van de veerdiensten. Niet alleen wegens drukte op de parkeerplaats, maar vooral omdat het leuk en bijzonder is! Wil je vanuit Gorinchem komen? Dan kun je met korting gebruik maken van de watertaxi van Riveer. De watertaxi vertrekt beide dagen om 11:00 en 12:30 uur vanuit Gorinchem (via Woudrichem). Om 16:00 en 17:00 gaat de watertaxi weer terug. Reserveren is noodzakelijk via Riveer.
Vanuit Woudrichem vaart het voetveer op beide dagen van 10:30 – 17:30 uur.

De veldslag is de aftrap van de voorjaarsvakantie op Slot Loevestein. Van 23 februari t/m 3 maart is het kasteel dagelijks geopend en zijn er leuke activiteiten.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit OKE Media