Sport

Trainingsweekend voor ridders in spe

0

KAATSHEUVEL – Wie altijd al heeft willen weten hoe het voelt om als een ridder te paard ten strijde te gaan, krijgt nu de kans. Op 30 en 31 maart organiseren Paard en Boog en Damad Horseshow een riddertrainingsweekend in Kaatsheuvel. Daar leren ridders in spe hoe ze te paard veilig en effectief zwaard, bijl, werpspeer en natuurlijk lans en schild hanteren.

Tijdens het weekend leren de deelnemers de beginselen die komen kijken bij het geven van een spectaculaire riddershow. Ze leren eerst te voet aan hoe ze de gebruikte wapens moeten hanteren en waar ze op moeten letten. Vervolgens oefenen ze dit met kunststof wapens te paard. Eerst in stap en als dat goed gaat in draf en galop. Als het vertrouwen bij de deelnemers en de trainers groot genoeg is, gaan de oefeningen mogelijk verder met stalen wapens. Maar de veiligheid voor de ruiter en het paard staat hierbij altijd voorop.

Korte show
Het streven is dat de deelnemers op het einde van het weekend onder begeleiding een korte show geven. Hiervoor leren zij ook hoe ze op de grond een showgevecht uitvoeren. Uitgangspunt hierbij is: hoe hak je op elkaar in op een manier die er spectaculair uitziet en toch nog veilig is?

Eisen voor deelname
Om mee te kunnen doen, moeten ruiters minimaal 14 jaar zijn, een goede balans in het zadel hebben en een paard op één hand kunnen sturen. De trainers hebben ervaren ‘strijdrossen’ beschikbaar, maar meedoen met eigen paard is ook mogelijk.

Wel is het van belang dat het paard een goed conditie heeft en al het een en ander gewend is. De trainers nemen de nodige tijd om nieuwe paarden op een rustige manier aan het wapengekletter te wennen, maar als een paard al in rengalop wegspurt bij een opwaaiend zakje is dit waarschijnlijk niet een geschikt weekend voor hem.

Over de trainers
De trainingen worden gegeven door de Franse stuntman Damien Madiot uit Kaatsheuvel en de Nederlandse trainer in boogschieten te paard Arno Hendriks uit Sprang-Capelle.

Madiot heet een eigen trainingsstal en geeft tientallen shows (waaronder uiteraard riddershows) per jaar en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het jousten (steekspel). Hij heeft zijn kunsten onder meer vertoond in de paardenshow Apassionata en bij de Eftelingvoorstelling Raveleijn.

Arno Hendriks geeft sinds eind 2015 les in het boogschieten te paard. Voor hij aan boogschieten te paard deed, heeft hij zich geschoold in middeleeuwse krijgskunsten bij De Zwaardkring in Tilburg. Toen Madiot hem in 2017 vroeg of hij een keer mee wilde doen aan een riddershow hoefde Hendriks niet lang na te denken, hij ging meteen bij Damien in training en sindsdien hebben ze samen een handvol riddershows gegeven.

De filmpjes die Hendriks hierover op zijn Facebook plaatste leverden enthousiaste reacties op van mensen die dit ook eens zouden willen proberen. Zo ontstond al snel het idee om een riddertrainingsweekend te organiseren.

Meer informatie
Meer informatie, waaronder een voorlopig programma en een aanmeldformulier, is te vinden op https://www.paardenboog.nl/2019/01/31/ridder-worden-dat-kan-bij-het-ridderweekend/

Een videocompilatie van wat de deelnemers te wachten staat is te vinden op https://youtu.be/Jd3JysgHg9E

Foto: Damad Horseshow

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Sport