OKE Media

Jesse Vriend (Stehmann-Viking) bewijst waarde op de Weissensee

0

TECHENDORF – Met twee top-twintig-noteringen in drie wedstrijden op de Weissensee, heeft Stehmann-Viking-rijder Jesse Vriend zich uitstekend gemanifesteerd. Zijn prestatie tijdens het 150 kilometer tellende Open Nederlands Kampioenschap was de absolute blikvanger.

Met drie van de in totaal vier wedstrijden op de Weissensee achter de rug, is het hoog tijd om de tussenbalans op te maken.

Aart Koopmans Memorial (KPN Grand Prix 1)
Na maandag in Techendorf te zijn aangekomen, kon Team Stehmann-Viking zich direct voorbereiden op de wedstrijd van donderdag; de Aart Koopmans Memorial. Bij zo’n eerste wedstrijd op het Oostenrijkse natuurijs is het altijd aftasten hoe de omstandigheden zijn, maar daarover kunnen we kort zeggen: uitstekend, getuige ook de gemiddelde snelheid van ruim veertig kilometer per uur. En hoewel de eerste wedstrijd in de KPN Grand Prix-cyclus ‘slechts’ tachtig kilometer lang was, kon niemand zich verstoppen. Dat deed de Stehmann-Viking-formatie dan  ook niet. Alle vier de rijders reden de wedstrijd uit. Jesse Vriend bemachtigde de twintigste plaats, Robert van Dalen en Sjors van der Meer bleven bij elkaar op plek 48 en 49 en Danny Stam finishte als 66e. Sjoerd den Hertog zou de uiteindelijke winnaar worden, voor Jordy Harink en Niels Overvoorde.

Open Nederlands Kampioenschap (ONK)
De verdienstelijke twintigste plaats van Vriend smaakte duidelijk naar meer en dat kon hij twee dagen later bewijzen tijdens het Open Nederlands Kampioenschap. Doorgaans is die wedstrijd een indicatie voorafgaand aan de Alternatieve Elfstedentocht, gezien de lengte van 150 kilometer. Op Danny Stam na – hij verliet na drie keer te zijn gevallen de wedstrijd na 110 kilometer – reed opnieuw de hele Stehmann-Viking-ploeg de wedstrijd uit. Vriend herhaalde zijn kunststukje van twee dagen eerder en finishte wederom als twintigste. Robert van Dalen kwam als 34e over de meet en Sjors van der Meer werd 47e. Verrassend genoeg ging de winst tijdens het ONK naar Mart Bruggink, die daarmee zijn allereerste zege in het profpeloton boekte. Willem Hoolwerf en Sjoerd den Hertog werden tweede en derde.

KPN Grand Prix 2
Na die twee slijtageslagen stond maandag met de zestig kilometer tellende KPN Grand Prix 2 een relatief korte wedstrijd op het programma. Deze wedstrijd werd een prooi voor topsprinter Gary Hekman, die afrekende met Evert Hoolwerf en Peter van de Pol. Namens Team Stehmann-Viking was Robert van Dalen met een 25e plaats de hoogst geklasseerde rijder, één plaats voor Danny Stam. Ook Sjors van der Meer (39e) en de in de laatste bocht gevallen Jesse Vriend (72e), reden de wedstrijd uit.

Met alleen nog de KPN Grand Prix 3, de Alternatieve Elfstedentocht, voor de boeg, kijkt ploegleider Mario Donker al voorzichtig tevreden terug: “We hebben tot nu toe naar vermogen gepresteerd. Het gaat hier ieder jaar weer harder en harder, kijk maar naar die snelheid op de 150 kilometer. Gemiddeld meer dan 40 kilometer per uur! Da’s gewoon laagvliegen. En het is een zwaar programma. Want vergis je niet: in zes dagen tijd krijgen ze 480 kilometer voor de kiezen. Dat is gigantisch. We willen iedere keer meer, door de resultaten worden we steeds veeleisender, maar de prestaties tot nu toe zijn perfect. Daar kan ik alleen maar heel trots op zijn”, aldus Donker, die nog wel een plannetje in petto heeft voor de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht: “We gaan proberen om Danny en Robert er zo lang mogelijk bij te houden, al ligt onze prioriteit niet bij de 200 kilometer. Dat moeten we met deze jonge jongens ook niet willen. We hebben gezien dat ze de 150 kilometer bijna allemaal hebben uitgereden en ze zijn nog steeds fit. Ze laten zien dat ze stap voor stap volwaardig A-rijder aan het worden zijn. En daar kunnen we volgend seizoen weer mee verder.”

Martin van Hemert

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit OKE Media