OKE Media

Focus Team Stehmann-Viking kan richting Weissensee-cyclus

0

AMSTERDAM – Een incompleet Team Stehmann-Viking wist zaterdag in Amsterdam weinig potten te breken. Met een dertigste plaats was Danny Stam de hoogst geklasseerde finisher.

Al het gehele seizoen wordt er reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de marathonschaatsers op het natuurijs van de Weissensee los mogen gaan. Voorafgaand aan het summum op marathonschaatsgebied volgde zaterdagavond nog wel eerst de elfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup-cyclus. Namens Team Stehmann-Viking waren ditmaal slechts drie rijders vertegenwoordigd, namelijk Robert van Dalen, Danny Stam en Sjors van der Meer. Jesse Vriend ontbrak, omdat hij niet fit was. De omstandigheden in Amsterdam waren, mede dankzij de lage temperatuur, prima. Het ijs op de Jaap Edenijsbaan was om door een ringetje te halen, dus daar mocht het niet aan liggen.

Al direct vanaf de start reden de mannen van Team Stehmann-Viking mooi voorin in het peloton. Stam sprong direct mee met de eerste ontsnappingen. Hierna was het Van der Meer die meesprong, maar dit waren allemaal speldenprikken. In het begin was het afwachten, de AB Vakwerk-formatie controleerde de koers. Met het bord op 101 kreeg het peloton de bel voor een premiesprint. Stam zat mooi voorin en het leek erop dat hij de premie ging pakken, maar het was uiteindelijk Niels Immerzeel die ermee aan de haal ging. Met het bord op 80 was het Stam die het ging proberen. Van der Meer zat goed voorin om zodoende het pak te controleren, maar dit mocht niet baten.

Met het bord op 66 was er een valpartij van Bart de Vries. De race werd geneutraliseerd en het wachten was op de herstart. Na die herstart werd de snelheid opgevoerd. Van Dalen kwam gelukkig beter in de race en nestelde zich meer voorin. Nadat Bart Mol een tweede premiesprint had gewonnen, ontstond met nog dertig ronden te gaan een valpartij, waar ook Van Dalen bij betrokken was. Tien ronden later was het einde verhaal voor Van der Meer. Hij moest de strijd staken. Stam was namens de ploeg van ploegleider Mario Donker nog de enige overgebleven troef. Hij zat voorin en ging voor een goede uitslag. Het leek er op dat het een massasprint zou gaan worden, aangezien de ploegen elkaar begonnen op te zoeken en er sprinttreintjes ontstonden. Met nog vijftien ronden te gaan sprongen er acht rijders weg, maar AB Vakwerk reed dat gat wederom dicht. Stam nestelde zich in de kop van het peloton, terwijl Ingmar Berga, die duidelijk geen zin had in een sprint, met nog acht ronden te gaan probeerde weg te komen. Vier ronden later werd hij teruggepakt. Stam zat in de finale mooi op de zesde plaats, maar moest zijn inspanningen van eerder in de wedstrijd bekopen. Hij was leeg, kon zijn positie niet handhaven en kwam op plaats dertig over de streep. De sprint werd gewonnen door Gary Hekman, gevolgd door Evert Hoolwerf en Sjoerd den Hertog.

Maandag zijn de rijders en de staf gearriveerd in Techendorf, om aldaar de wedstrijden op de mythische Weissensee te gaan rijden. Donderdag staat de KPN Grand Prix 1 (Aart Koopmans Memorial) op het programma, op zaterdag gevolgd door het ONK. Volgende week maandag en woensdag zijn de KPN Grand Prix 2 en de KPN Grand Prix 3 (Alternatieve Elfstedentocht) aan de beurt.

De KPN Marathon Cup wordt daarna, op 9 februari, weer hervat met een wedstrijd in Enschede.

Martin van Hemert

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit OKE Media