OKE Media

Appen en bellen op de fiets wordt verder aangepakt

0

Wie na 1 juli 2019 wordt betrapt door de politie met je mobile telefoon in je hand op de fiets kan rekenen op een boete. De eerdere wet uit 1990 wordt gewijzigd, waarin je als bestuurder van een niet gemotoriseerd voertuig nog buiten schot viel.

Er wordt door verschillende media genoemd dat de boete rond de 100 Euro zou bedragen. Hierop hebben wij nog geen bevestiging gekregen van het ministerie.

In het Reglement verkeersregels en verkeersteken van 1990 wordt de volgende wijziging toegebracht:

Artikel 61a
Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.  

Citaat Ministerie: Uitbreiding van het verbod tot fietsers Uit onderzoeken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die gedaan zijn ter voorbereiding van publiekscampagnes blijkt dat fietsers zich over het algemeen bewust zijn van de risico’s. De verleiding van het bellen of van het lezen en schrijven van berichten onderweg is echter groot. Een verbod verhoogt de drempel om je telefoon te pakken om even een bericht te lezen of te beantwoorden. De verwachting is dat door de invoering van het verbod minder fietsers tijdens het fietsen hun telefoon zullen vasthouden om te bellen of berichten te versturen. Daardoor zullen fietsers minder afgeleid zijn, waardoor het risico op ongevallen vermindert en het verkeer veiliger wordt.

Uit onderzoek blijkt niet dat er op dit moment veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door telefoongebruik op de fiets. Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel. Omwille van de duidelijkheid en de consistentie komt er daarom een algemeen verbod voor bestuurders om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan een dringende maatschappelijke wens.

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2019

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit OKE Media