Bommelerwaard

School met de Bijbel in Zuilichem heeft landelijke primeur voor experiment met fijnstof reductie

0

Woensdag 19 december 2018, is het experiment met fijnstofreductie-systemen in de gemeente Zaltbommel van start gegaan. Wethouder Willem Posthouwer, directeur David Baars van het bedrijf OFN en directeur Hans van Leerdam van basisschool School met de Bijbel uit Zuilichem hebben op deze dag de systemen in gebruik gesteld.

Hiermee is het de eerste school in Nederland dat een half jaar lang gaat meten hoe groot de afname van fijnstof is bij de school. Fijnstof komt in de lucht bijvoorbeeld als uitstoot van auto’s, vooral bij optrekken en afremmen. De school staat bekend om haar duurzaamheidsaanpak en in het bestuursakkoord van de gemeente Zaltbommel neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. Het doel van de gemeente is de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Testen in de praktijk
Innovatieve bedrijven, zoals in dit geval OFN en haar partner StaticAir, zijn welkom om innovaties in de praktijk te testen. Wethouder Willem Posthouwer zegt hierover: ”Zo profiteren we in de gemeente als eerste van de duurzaamheidseffecten en krijgen de bedrijven de kans om ideeën in de praktijk te testen en te demonstreren. Ook andere bedrijven met innovaties op gebied van duurzaamheid zijn om die reden van harte welkom in onze gemeente. Dat kunnen bijvoorbeeld ook bedrijven zijn die introductie-rijpe ideeën hebben voor het opwekken van duurzame energie.”

Innovatie
In het bestuursakkoord staan tal van actiepunten en onderwerpen om de duurzaamheid te verbeteren. Deze worden planmatig uitgevoerd. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen razendsnel. Daarom heeft de gemeente in de plannen ook ruimte ingebouwd voor innovatieve bedrijven die werken aan duurzaamheid. OFN is zo’n bedrijf en heeft met haar partner StaticAir een systeem ontwikkeld dat niet uitsluitend fijnstof meet, maar ook aanpakt. David Baars, directeur van OFN zegt over het experiment: “We vinden het erg goed dat de school en de gemeente open staan voor een testperiode, dat helpt ons om het product te testen, waar nodig te verbeteren en een impuls te geven aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de buitenruimte.

Volgens ons kan een unit in een omtrek van 50 meter rond die unit de fijnstof-concentratie terugbrengen met 30%. Schonere lucht dus.”

Samenwerking gemeente, school en OFN
Vanaf de ingebruikstelling gaat de installatie zes maanden lang bij de basisschool haar werk doen. Deze maanden zijn volgens OFN nodig om voldoende effect te kunnen zien. Duurzaamheid vraagt een aanpak, waarbij aan veel schakels moet worden gedraaid. Van warmtebeheer tot energieopwekking, maar ook zoals in dit geval het terugdringen van luchtvervuiling.

Hans van Leerdam, schooldirecteur: “Deze testcase past precies in ons streven om duurzaamheid te bevorderen. Niemand kan toch tegen schonere lucht zijn. We weten niet of het werkt, dus wij kijken vol belangstelling naar het effect van deze installaties.”

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Bommelerwaard