AalburgAltena

Onthulling peilschaal en informatiebord aan de waterkant bij Veen

0

Op donderdag 20 december om 15.00 uur vindt in Veen de feestelijke onthulling plaats van een historische peilschaal met bijhorende informatiebord  door burgemeester Fons Naterop. Deze zijn te vinden daar waar de pont tussen Aalst en Veen afmeert, ter hoogte van Maasdijk 331. Door de gevonden peilschaal op te nemen in het dijktalud is een bijzonder stukje erfgoed weer zichtbaar en draagt het bij aan bewustwording en draagvlak voor behoud van ons cultureel historisch erfgoed in de regio. We nodigen u van harte uit om bij deze bijzondere gelegenheid aanwezig te zijn.

Erfgoed Altena attendeerde de gemeente Aalburg op de vondst van een peilschaal bij de familie Van Ballegooijen, woonachtig aan de Hoge Maasdijk in Veen. Uit navraag bij de monumentencommissie bleek dat de peilschaal van cultuurhistorische waarde is. De bijzonderheid ervan wordt bevestigd door Mergor in Mosam, een stichting voor amateur-onderwater-archeologen die een onderzoek doet naar zogenoemde ‘luie peilschalen’. De gevonden peilschaal behoort daar ook toe. Een ‘luie peilschaal’ is een peilschaal die op het dijklichaam ligt, om zo de waterstanden af te kunnen meten. Deze zeldzame vorm is vooral in de 19de eeuw toegepast langs de grote rivieren.

Ter hoogte van de haven in Sleeuwijk is eenzelfde pijlschaal in het dijktalud verwerkt.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Aalburg