AltenaBommelerwaard

Gemeenten treffen schikking met Staat over schadeclaim

0

De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen procederen al vanaf 2011 tegen de Staat om de schade verhaald te krijgen die eind 2007 werd veroorzaakt toen in de Bommelerwaard een Defensie-helikopter tijdens een oefening tegen een hoogspanningsleiding aanvloog. Circa 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard en de Tielerwaard zaten toen enkele dagen zonder stroom.

De gemeenten hebben behoorlijke kosten gemaakt bij het bestrijden van deze stroomstoring. Meer dan tien jaar na het ongeval betaalt de Staat, daartoe gedwongen door de rechter, alsnog een acceptabele schadevergoeding.

De Staat toonde zich richting de getroffen gemeenten onvoldoende verantwoordelijk en weigerde de kosten die zij uit de gemeenschapskas hebben moeten betalen volledig te vergoeden. Er werd een voorstel gedaan wat betekende dat slechts een klein deel (ca. 10%) van de gemaakte kosten zou worden vergoed.

Vanwege de weigering van de Staat om tot volledige vergoeding van de geleden schade over te gaan, hebben de gemeenten verschillende gerechtelijke procedures tegen de Staat aangespannen. Medio 2016 gaf de Hoge Raad het eindoordeel. Dat pakte in het voordeel van de gemeenten uit.

Daarna hebben de gemeenten, om een nieuwe juridische procedure te voorkomen, onderhandeld met de Staat. Uiteindelijk is daar een schadevergoeding uitgekomen, waar alle partijen tevreden mee zijn.

De onderlinge verdeling van het schadebedrag is gebaseerd op de hoogte van de geleden schade per gemeente:
– Geldermalsen € 74.607,97
– Lingewaal € 77.018,99
– Maasdriel € 215.485,24
– Neerijnen € 82.887,81

Zaltbommel besloot af te zien van deelname aan de claimprocedure. In 2010 nam de gemeente genoegen met een schikking van 40.000 euro

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena