AltenaBommelerwaardSport

Stehmann-Viking houdt zich knap staande in afvalrace

0

Robert van Dalen heeft zaterdag in Thialf wederom zijn waarde bewezen. De rijder van Stehmann-Viking reed in een loodzware Topdivisie-wedstrijd naar een 23e plaats.

De rijders van Stehmann-Viking reisden zaterdag af naar Heerenveen. In het compleet vernieuwde Thialf stond namelijk de vierde wedstrijd om de KPN Marathon Cup op het programma. De wedstrijden in de schaatstempel van Nederland leveren doorgaans snelle en harde wedstrijden op en ook deze editie vormde daarop geen uitzondering. In dergelijke wedstrijden is het belangrijk om attent en alert te zijn. Dat is aan de rijders van de Stehmann-Viking-ploeg wel besteed, getuige de resultaten in de eerste drie wedstrijden.

Het was de hoop dat de formatie van ploegleider Mario Donker die lijn ook in Friesland door wist te zetten. Vanaf het begin werd er namelijk direct aanvallend gereden. Een kleine groep met voornamelijk AB-Transport-rijders sprong vlak na het vertrek weg. Het peloton liet deze mannen niet rijden en rekende ze snel in. De mannen van Team Stehmann-Viking zaten goed voorin het peloton.  Ontsnappingen waarvan onder andere Danny Stam en Robert van Dalen onderdeel waren, ontkwamen niet aan de greep van de A-Ware-ploeg. Onder aanvoering van oud-Olympisch Kampioen Jorrit Bergsma, schroefden de manschappen van ploegleider Jillert Anema het tempo flink op.
Plotsklaps kwam in de 65 e ronde Sjors van der Meer ten val. Hij baalde hier ontzettend van, gezien zijn resultaten van de voorbije weken.

Ondertussen zaten Van Dalen, Stam en Jesse Vriend nog altijd voorin. Toen het peloton na weer een nieuwe ontsnappingspoging weer herenigd was, sprong er een driekoppige groep weg. Daarin waren met Mats Stoltenborg, Marcel van Ham en Bergsma drie verschillende ploegen vertegenwoordigd. Desondanks werkten zij goed samen en sloegen binnen korte tijd een groot gat. Een groep vluchters uit het peloton wilde zich bij de drie voegen en ook Stam deed een verwoede poging om aan te sluiten. Dat lukte, maar de aanvalspoging had teveel kracht gekost, waarna hij weer werd teruggepakt. Nadat het drietal het peloton op een ronde had gezet, moest Stam met nog 25 ronden
te gaan de wedstrijd verlaten.

Het was dus aan Vriend en Van Dalen om de kleuren van Stehmann-Viking te verdedigen. Ondertussen deed Bouw&Techniek er alles aan om een machtsgreep te plegen. Met vereende krachten reden ze het peloton aan gruzelementen en de twee Stehmann-Viking-rijders hadden de grootst mogelijke moeite om zich in de tweede groep te handhaven. Door de hoge snelheid, van gemiddeld 30,6 seconde per ronde, waren er nog slechts 23 man in koers. Vriend en Van Dalen moesten met nog drie andere rijders lossen uit het peloton. Bij Vriend
was de pijp na 105 ronden echt leeg en hij moest de strijd staken. Van Dalen zat nog wel in koers, maar reed achterin het peloton. Met nog acht ronden te gaan moest Van Dalen logischerwijs op reglementaire wijze de wedstrijd verlaten, maar niet voordat hij op een zeer verdienstelijke 23 e plek werd geklasseerd. De driestrijd tussen Stoltenborg, Bergsma en van Ham werd na 125 ronden beslist in het voordeel van de eerstgenoemde.

De wedstrijd in Thialf was wederom een spectaculaire afvalrace, waarin ook weer goed te zien was dat de vier grote ploegen de lakens uitdelen. De ploegleiding toont zich dan ook tevreden: “Hoewel de uitslagen het niet altijd laten zien, houdt een kleine ploeg als Stehmann-Viking zich sterk staande tussen dat grove geweld. We zijn nog steeds een opleidingsteam en de jongens ontplooien zich goed. Ze rijden zich iedere week weer knap in de kijker.”

Volgende week zaterdag staat de wedstrijd in Haarlem op het programma. Dat is de laatste wedstrijd voordat de marathon-vierdaagse plaatsvindt; een loodzware cyclus van vier wedstrijden in evenzoveel dagen. De finale op zondag is te volgen via Studio Sport op de NPO.
Alle overige wedstrijden zijn te volgen via de livestream op www.schaatsen.nl/marathon.

Verslag Martin van Hemert

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena