Altena

Een halve eeuw zorgcentrum Goezate

0

Het zal niemand ontgaan zijn in Werkendam; Zorgcentrum Goezate, dat deel uitmaakt van de zorgorganisatie De Riethorst Stromenland (DRS), viert haar 50 jarig bestaan. Maandag 12 november opende Mireille de Wee de jubileumweek namens de Raad van Bestuur. Oud-secretaris Henri Verhagen en oud-algemeen adjunct Margot Braal hielden eveneens een toespraak en de festiviteiten konden beginnen. De feestelijke week met verschillende activiteiten werd afgelopen zaterdag afgesloten met een reünie voor (oud)bestuursleden, (oud)collega’s en genodigden.

Eeuwenlang kwam de zorg voor ouderen op de schouders van de kinderen en de familie terecht. Daar kwam in de jaren 60 echter verandering in. De zorg voor ouderen werd voor een deel de taak van de overheid en er kwamen al snel subsidiestromen op gang. In het land van Altena was er in die tijd vrijwel geen bejaardenopvang. Ook in Werkendam was er sterke behoefte aan een verzorgingshuis. Uiteindelijk nam de kerk het voortouw en werden er stichtingen opgericht, zodat er in 1967 begonnen kon worden aan de bouw van een bejaardentehuis aan het Kerckelant, ‘Goezate’. Dat tot de fusie met Stromenland het bestuur gevormd werd door leden van de gereformeerde en Hervormde Kerk, is daarom niet verwonderlijk. Het was een huis waarin tachtig Werkendammers konden worden gehuisvest en zorg konden ontvangen. Op 6 november 1968 trokken de eerste elf echtparen in het bejaardentehuis. Een dagelijks bestuur van 5 personen en een eenhoofdige directie runden het tehuis. Als kandidaat-bewoner moest je echter wel een redelijke gezondheid hebben om te worden opgenomen. Hoe anders is het tegenwoordig. Het is echt niet meer voor te stellen dat redelijk gezonde mensen toegang hebben tot de bejaardenzorg.

Behalve de toespraken vanuit Goezate werd er ook gesproken door Leen Paans, voorzitter van de commissie ‘Hart en hand voor ouderen’ van de SGP. Leen vertelt wat de ouderen voor zijn commissie en leden betekenen. En welke plaats Goezate en haar bewoners inneemt in Werkendam.

Collega’s Jenny Harrewijn en Loes van der Stelt, die samen 43 jaar in dienst zijn geweest bij DRS, halen herinneringen op over 50 jaar zorg. Dit doen zij samen met Aria van de Steenhoven. Zij is 93 jaar, oud-collega en inmiddels bewoner van Goezate. Na deze gezellige reünie is iedereen in Goezate klaar voor nog eens 50 jaar.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Altena