Bommelerwaard

Bommelerwaardse gemeenten kopen Wmo hulpmiddelen lokaal in

0

De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel kopen vanaf 2019 Wmo hulpmiddelen zoals rolstoelen, scootmobielen, driewielfietsen en tilliften lokaal in. Dat betekent dat wie een Wmo hulpmiddel nodig heeft, kan kiezen uit verschillende aanbieders voor het leveren van de producten. Dit maakt cliënten minder afhankelijk van 1 leverancier. Voor het onderhoud van bijvoorbeeld een rolstoel kunnen zij dan ook terecht bij een lokale fietsenmaker.

Alle partijen tekenden op 28 november een contract voor 5 jaar met de gemeenten. De partijen die de hulpmiddelen en/of onderhoud in de Bommelerwaard kunnen verzorgen zijn:

–       RZ groep (leverancier van ortheses)

–       Full Mobility (leverancier hulmiddelen)

–       Van der Mark zorghulpmiddelen (leverancier hulpmiddelen)

–       Welzorg (leverancier hulpmiddelen)

–       Luijendijk fietsen uit Gameren (onderhoud en service)

–       Chris van Uitert tweewielers uit Kerkdriel (onderhoud en service)

–       Vervoersbedrijf Juijn uit Zaltbommel (onderhoud, service en 24/7 noodservice)

Wethouders Sørensen en Bragt: “Door ook de inkoop van Wmo hulpmiddelen lokaal te regelen, garanderen we keuzevrijheid en brengen we zorg letterlijk dichterbij. De Wmo hulpmiddelen zijn slechts een klein onderdeel van de zorg, zo’n 3,5% van het totale budget voor zorg en ondersteuning. Maar voor de gebruikers van deze hulpmiddelen betekent een goede en snelle service juist heel veel.  Kwalitatieve zorg in het belang van de cliënt en een goede relatie met cliënt én zorgaanbieders en leveranciers is voor ons een speerpunt. We blijven kijken waar we kunnen verbeteren.” 

Inkooptraject
Om de inkoop van Wmo hulpmiddelen anders aan te pakken verruilden de gemeenten het standaard aanbestedingstraject voor een ‘Open Housetraject’. Dit is een systeem van afspraken waarbij aanbieders een contract kunnen krijgen zonder een aanbestedingstraject te doorlopen. De gemeenten hadden hier al goede ervaringen mee, want zij kopen ook de zorg en ondersteuning voor hun inwoners lokaal op deze manier in. Ze nodigden partijen die hulpmiddelen leveren én lokale fietsenmakers uit voor een startbijeenkomst. Uiteindelijk ging de gemeente om tafel met vier leveranciers van hulpmiddelen, 2 fietsenmakers en een vervoersbedrijf.  Samen keken ze naar wat nodig is voor de cliënten. Het resultaat is goede afspraken met leveranciers over bijvoorbeeld levering, onderhoud en prijs van hulpmiddelen.

In gesprek blijven
Deze nieuwe manier van inkopen geeft de gemeenten een beter inzicht in wat er nodig is voor de inwoners. Wethouders Bragt en Sørensen: “Wij verwachten met deze nieuwe aanpak een kwaliteitsslag te maken. We blijven met de aanbieders van hulmiddelen en service in gesprek over de uitwerking van onze afspraken.”

Achtergrond
De gemeenten in de Bommelerwaard waren één van de eerste gemeenten in Nederland die de zorg lokaal inkochten.  De gemeente Zaltbommel koopt het grootste deel van de zorg en ondersteuning vanuit de Wmo en de Jeugdwet al vanaf 2016 lokaal in. Het gaat bijvoorbeeld om dagbesteding en individuele begeleiding.  Sinds 2018 doet ze dit samen met de gemeente Maasdriel voor de inwoners in de Bommelerwaard. Zo organiseren de gemeenten in de Bommelerwaard de zorg dicht bij de inwoners en bouwen ze een relatie op met de zorgaanbieders. De gemeenten kunnen zo een beter passend aanbod bieden, afgestemd op de behoeften van de inwoners. Met het totale aanbod van zorgaanbieders en leveranciers en de producten en diensten die zij leveren, garanderen de gemeenten keuzevrijheid voor de cliënten.

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Andere soortgelijke berichten

Meer uit Bommelerwaard